Vakantie.

Daarom gaan wij, als uitvaartverzorgers, gespreid op vakantie met zo min mogelijk overlap, zodat onze dienstverlening geborgd is. Dat is ieder jaar een hele puzzel, maar het komt altijd goed. Daarbij helpt het dat er, frappant genoeg, vaak minder overlijdens zijn in de zomerperiode.

Een overlijden in de zomerperiode

Echter is het voor degene die wel iemand verliezen in de zomerperiode een ander verhaal. Dat er vaak minder belangstellenden op de uitvaart komen is nog het kleinste detail. Lastiger is het wanneer één of meerdere nabestaanden in het buitenland verblijven. Het met spoed van een vakantiebestemming vertrekken en met emoties naar huis rijden is heftig. Het wachten op een beschikbaar vliegticket naar huis is dat ook. Hierbij kan de alarmcentrale van een reisverzekering wel een belangrijke rol spelen om het traject te versnellen.

Overlijden in het buitenland

Per jaar overlijden ongeveer 1700 inwoners van Nederland in het buitenland. Als een dierbare in het buitenland overlijdt wordt het voor de nabestaanden nog het meest complex. Niet om de overledene naar huis te brengen, want met, alweer, een reisverzekering wordt dat goed geregeld. Is er geen reisverzekering, dan zorgen wij met een collega ter plaatse voor vervoer en de papieren. Maar niet op korte termijn de overledene kunnen zien of een meereizende partner kunnen steunen is zwaar. Het duurt gemiddeld wel bijna een week voordat de overledene weer thuis is. Blijf je dan daar als partner in het buitenland of komen andere nabestaanden je steunen ter plaatse? Allemaal keuzes die snel gemaakt moeten worden.

Het missen van de eerste momenten in die periode kan als moeilijk worden ervaren door de niet aanwezige nabestaanden. Het accepteren en verwerken van het verlies kan daardoor langer duren.

Hulp bij de uitvaart

Welke taak wij hebben in dit soort situaties? Nabestaanden zo veel mogelijk betrekken in het proces en op de hoogte houden. En vooral niets regelen dat niet nodig is, totdat iedereen er is om mee te beslissen. Dan kan het afscheidsproces toch zoveel mogelijk gezamenlijk gedeeld worden.

Tips

Ken je iemand die een dierbare verloren is tijdens de vakantieperiode? Vraag eens door, veel nabestaanden helpt het om te praten over de omstandigheden. Vooral als er familieleden hun vakantie moesten afbreken. Misschien heeft de persoon zelf nu helemaal geen vakantie gehad en ook geen vakantie meer tot de volgende zomer door het overlijden. Ook als werkgever iets om rekening mee te houden.

Sluit een goede reisverzekering af als je op reis gaat. Niet alleen voor de repatriëring als je zelf overlijdt, maar bekijk ook de voorwaarden over het afbreken van de vakantie als een dierbare overlijdt. Het overlijden van een ouder is vaak inbegrepen om snel naar huis te reizen, maar je lievelingsoom of tante dan? Als het niet vergoed wordt dan kunnen de kosten om naar huis te gaan behoorlijk hoog zijn, te hoog zelfs…
Een aparte annuleringsverzekering is meestal nodig om er voor te zorgen dat ook het gedeelte van de reis die niet gebruikt wordt, gecompenseerd wordt.

Dit blog is ook gepubliceerd als column in de Gooi en Eemlander en de Almere Deze week van eind augustus 2017.