Asbestemming

Nabestaanden mogen zelf bepalen wat er met de as gebeurt na een crematie. Zo kunt u de as bijvoorbeeld (laten) verstrooien. U kiest zelf of u daar bij wilt zijn of niet. Ook kan de as in een urn worden bijgezet of begraven, op een later moment. De as bewaren in sierurn of een assieraad, en het op die manier bij u dragen, behoort ook tot de mogelijkheden. Misschien weet u niet direct wat u met de as wilt doen. Dat geeft helemaal niets. In alle rust kunt u hierover nadenken. Met het crematorium spreekt u dan een periode af voor hoe lang zij de as bewaren. Wij kunnen de as ook kosteloos ook voor u bewaren, zolang u maar wilt.

Om nabestaanden zorgvuldig hierover te informeren, hebben wij in onze uitvaartwinkel in Almere veel informatie en voorbeelden rondom gedenken en de asbestemming. U treft bij ons een collectie urnen en sieraden. Maar ook hulpmiddelen voor het verstrooien van de as en informatie over het bijzetten van de as op een begraafplaats. Heeft u er moeite mee om naar de Uitvaartwinkel te komen, dan komen wij graag bij u thuis langs. Ook kunt u in onze Uitvaartwinkel ook terecht voor vele producten.

Neem uw tijd
In de gesprekken met families blijkt vaak dat een keuze voor de asbestemming lastig is. Gelukkig heeft u even de tijd. Het crematorium is (wettelijk) verplicht de as 30 dagen te bewaren, om het daarna vrij te geven in een zogenaamde asbus. Wij zorgen er voor dat de asbus naar ons kantoor komt en bewaren die kosteloos voor u. Net zolang totdat u een asbestemming heeft gekozen. Overigens is het niet zo dat u maar één bestemming mag kiezen. Een deel bewaren in een sieraad en een deel verstrooien of begraven mag bijvoorbeeld ook. Ook kunt de as ook verdelen in meerdere urnen.

U mag de asbus begraven in speciale urnengraven, maar dat kan ook in een bestaand (familie)graf. Daarnaast bieden veel begraafplaatsen de mogelijkheid om de asbus in een columbarium te plaatsen, ook wel een urnenmuur genoemd. De mogelijkheden hiervoor zijn zo divers en per begraafplaats verschillend, dat wij u hierover graag in een persoonlijk gesprek informeren.

Veel mogelijk
Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er nog tal van mogelijkheden voor de asbestemming. Zo kunt u een deel van de as in een schilderij laten verwerken of gebruiken in een tatoeage. Of een plant of boom laten groeien vanuit de as. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.