Druk?.

Elke week wordt mij meerdere malen dezelfde vraag gesteld door families waar ik een uitvaart begeleidt. Het klinkt dan: “Ben je druk met uitvaarten?” Of: “Gaan er veel mensen dood op dit moment?”.

Mijn antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: “Dat valt wel mee, maar als het al druk zou zijn, dan zou ik het u niet vertellen. Daar mag u namelijk niets van merken.” Met dit antwoord doe ik veel mensen eigenlijk tekort, want het is een vraag die veel mensen bezig houdt. Ook mij. En het valt op, want de ene keer staat er een enkel overlijdensbericht in de krant en dan ineens staat de krant vol met rouwadvertenties.

Is het ook echt zo dat het aantal overlijdens per periode sterk verschilt? Een simpel antwoord: Ja! Ondanks het feit dat er elk jaar ongeveer evenveel mensen overlijden (ongeveer 140.000 per jaar) zijn de verschillen tussen de maanden bijzonder groot. In 2015 overleden er bijvoorbeeld in de maand januari 33,9% meer mensen dan in juni. Dit zijn verschillen die nogal wat uitmaken in de planning en in de nachtrust van uitvaartleiders kan ik u melden. Dit soort pieken zijn elk jaar te merken in ons werk, niet alleen per maand, maar ook per week en per dag. Het houdt het leven van een uitvaartleider in ieder geval spannend, want je kan alles nog zo mooi gepland hebben; een familie die met een overlijden geconfronteerd wordt moet je meteen helpen. Daar gaat alles voor aan de kant.

Hieronder een aantal grafieken met gegevens die ik gemaakt heb met cijfers van het CBS met betrekking tot de bevolkingsontwikkeling.

Het totaal aantal overledenen per maand in de periode 2010 tot 2015    Het percentage overledenen per maand in de periode 2010 tot 2015

 

 

 

 

 

 

 

Met cijfers van het CBS is de conclusie te trekken dat het 1e en het 4e kwartaal van het jaar duidelijk het drukste zijn, met pieken in januari en december. Hoe is dat nu te verklaren? Eén verklaring is dat griep en longontsteking, die voor ouderen fataal kunnen zijn, nu eenmaal vaker voorkomen in de winter. (Zie ook de speciale pagina die het RIVM over dit onderwerp heeft)

Daarnaast is het opvallend dat er in het 1e en het 4e kwartaal vaker een acuut hartinfarct voorkomt.

Het percentage overledenen dat overlijdt aan acute hartproblemen en ademhalingsziekten per kwartaal

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is iets minder makkelijk om te verklaren, of toch niet? Wordt het extra hapje en drankje tijdens de feestdagen ons gewoonweg te veel?

Misschien toch iets om rekening mee te houden aan het einde van het jaar?

 

De tekst uit dit blog is ook in verkorte versie geplaatst in mijn column in de Gooi en Eemlander op 20 februari 2016. Heeft u vragen/opmerkingen over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.