Hergebruik.
Op 10 oktober was het dag van de duurzaamheid. Heeft dat ook iets met een uitvaart te maken? Jazeker, het was zelfs een week met veel ‘groen’ uitvaartnieuws. Zo wil men “ecoleren” gaan uitproberen in Nederland net als in Ierland. Een soort duurzamere, elektrische versie van cremeren. Of en wanneer dat wordt toegestaan is de vraag, maar duurzaamheid leeft.
Deze week zijn er weer 3 nieuwe leden toegetreden tot stichting GreenLeave waaronder de grootste uitvaartorganisatie van Nederland. Deze stichting, waar wij medeoprichter van zijn, bevordert duurzaamheid in de uitvaartbranche. Positief en duurzaam uitvaartnieuws dus.
Maar wat betekent dat voor u als consument? Eigenlijk -hoop ik- zo min mogelijk, want het doel is om impact van een uitvaart zo klein mogelijk te houden zonder veel radicale veranderingen aan de vorm. Een uitvaart is niet heel milieubelastend, maar het kan wel beter door simpele keuzes te maken. Bijvoorbeeld door inlands hout in plaats van spaanplaat te gebruiken voor een kist. Dat scheelt veel vervuilende stoffen die in de grond of in de lucht terechtkomen. Nog een voorbeeld is om zo min mogelijk vervuilend vervoer te hebben met de gehele uitvaartstoet, door alles op 1 locatie of zo veel mogelijk te lopen.
Meer informatie over duurzame uitvaarten vindt u op onze speciale pagina: GreenLeave uitvaart
Een ander interessant punt van duurzaamheid is hergebruik, daar wordt binnen de uitvaart heel weinig gebruik van gemaakt om begrijpelijke redenen, want 2x een kist gebruiken is ingewikkeld. Zelf was ik vorige week op een vergaderlocatie in Amsterdam en daar werd zelfs in het toilet aan afvalscheiding en hergebruik gedaan. Elke dag werd namelijk de wc geleegd en de inhoud gebruikt om compost voor de tuin te creëren. Dat zie ik ons in het uitvaartcentrum nog niet doen.
Echter is er 1 punt waarvoor ik graag wel uw aandacht vraag en ook graag uw mening over zou willen horen. Een granieten grafsteen is met veel moeite uit een berg gehakt en gemaakt voor een klant. Echter als de graftermijn is verstreken en het graf vervalt, dan wordt de steen simpelweg vernietigd. De steen zelf zou best nog wel 100 jaar meekunnen, zonde dus. Wat zou u ervan vinden als de steen een stukje wordt afgeslepen en hergebruikt met een nieuwe tekst? Zou u daarvoor kiezen?