Rouwkaart per post of een digitale rouwkaart.
De afgelopen honderd jaar is het gebruikelijk om na een overlijden per post een bericht van overlijden te sturen. Een rouwbrief of tegenwoordig rouwkaart was traditioneel alleen een uitnodiging voor de begrafenis. In deze tijd is de rouwkaart naast een uitnodiging ook een tastbare herinnering geworden met bijvoorbeeld een foto van de overledene. De vraag die regelmatig bij mij opkomt is hoe lang nog?
Want van een vlekkeloze bezorging is vaak geen sprake meer. De volgende dag bezorgd? Meer uitzondering dan regel. Voor veel rouwkaarten is dat geen probleem, de uitvaart is tegenwoordig vaak wat later door de verruimde mogelijkheden daarvoor. Of de kaart wordt achteraf gestuurd omdat de uitvaart in besloten kring plaatsvindt.
Maar soms is een uitvaart op korte termijn wel wenselijk en dan wil je toch iedereen bereiken. Daarom maken wij de rouwkaart ook digitaal beschikbaar zodat naaste familieleden alvast via de app op de hoogte gebracht kunnen worden.
De toekomst van de rouwkaart
Maar is dat de toekomst van een bericht van overlijden, alles digitaal? Duurzamer is het wel, geen postbezorging, maar een simpele pdf als vervanger van een rouwkaart? Ik denk het niet. Wij kunnen al zo veel meer, bijvoorbeeld de uitnodiging in een digitaal bericht met beeld en geluid. Dat maakt het zoveel persoonlijker. Hieronder een eenvoudig voorbeeld dat wij gemaakt hebben naar aanleiding van de bovenstaande oude rouwkaart van Mijndert Rebel uit 1927.
Is een digitale rouwkaart nu al voor iedereen geschikt?
Ik zie wel wat obstakels. Want als nu iemand op leeftijd overlijdt is er wel een adreslijst met woonadressen, maar niet met een mobiel telefoonnummer of e-mailadres. En leest iedereen elke dag zijn e-mail? Bij jongere mensen zie je vaak dat er in een mobieltje wel contactgegevens staan, maar hoe kom je daar snel bij als iemand is overleden.
Gebruikt iedereen dezelfde app? Want de een gebruikt WhatsApp, Signal, Telegram, Snapchat of Facebook. Anderen hebben alleen een mailadres. Dat maakt het niet makkelijker voor nabestaanden. En wat als iedereen de kaart zo maar door gaat sturen, de controle is dan weg op wie er komt. Maar misschien nog wel heftiger, iedereen gaat dan ook direct reageren. Dat kan goed voelen, maar ook als een belasting. Tegelijkertijd reageren ze dan alleen naar degene die plaats en niet naar de hele familie. Daarvoor is bijvoorbeeld een online condoleance pagina beter geschikt.
Tip voor ontzorgen nabestaanden
De rouwkaart zal dus nog wel even blijven, misschien vaker digitaal of een combinatie van fysiek en digitaal. Maar een tip voor u allen: Zorg dat u een adreslijst hebt die voor nabestaanden toegankelijk is en met zowel fysieke als digitale gegevens. Dan bent u voorbereid op de toekomst en, als het moment zover is, ontlast u uw nabestaanden.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van digitale rouwkaarten of juist een traditionele rouwkaart? Neem dan gerust contact met ons op.