SOORTEN UITVAARTEN

Een mooi afscheid doet recht aan het leven dat iemand heeft geleid. Iedere uitvaart is anders en centraal staan persoonlijke wensen. Vroeger was een uitvaart redelijk standaard. Tegenwoordig is van alles mogelijk. Een van de eerste vragen is bijna altijd: kiest u voor een begrafenis of crematie?

Begrafenis

Als u kiest voor een begrafenis, dan kunnen nabestaanden het graf blijven bezoeken. Daarmee houden zij een plek waar zij hun dierbare kunnen herdenken. Op vrijwel elke begraafplaats kan een begrafenis plaatsvinden. Daarbij is er vaak de keuze tussen een algemeen graf en een eigen graf. De kosten van een begrafenis liggen vaak hoger dan bij een crematie. Op de pagina Begrafenis vindt u uitgebreide informatie hierover.

Crematie

Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor een crematie dan voor een begrafenis. De redenen daarvoor verschillen. Zo kan het zijn dat mensen het prettig idee vinden dat een urn mee naar huis kan of dat de as verstrooid kan worden. Ook Verder kunnen de kosten een rol spelen. Een crematie is vaak goedkoper dan een begrafenis. Wij hebben alle informatie over een crematie uitgebreid gebundeld op de pagina Crematie.

Natuurbegrafenis

Sinds enige tijd behoort natuurbegraven tot één van de mogelijkheden om begraven te worden. Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving liggen. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap, andere liggen ver buiten bebouwd gebied. De natuur wordt bewust als laatste rustplaats gekozen. Een natuurgraf gaat helemaal op in de natuur. De kosten voor een natuurbegraafplaats zijn doorgaans hoger dan bij een traditionele begraafplaats. Op de pagina Natuurbegrafenis leest u alles over deze vorm van begraven.