Rouwvervoer
Er mag en kan veel bij een uitvaart
Ook het vervoer van de overledene hoeft al lang niet meer met de rouwwagen. Er zijn verschillende alternatieven. Zo is het mogelijk vervoer te kiezen dat bij de overledene past.
Een van de zaken die uitvaartverzorgers moeten regelen na een overlijden is het vervoer van de overledene. Allereerst is er het vervoer waarmee de overledene thuis of in het ziekenhuis wordt opgehaald en overgebracht naar het mortuarium of uitvaartcentrum. Dit wordt functioneel vervoer genoemd. Bij vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart wordt gesproken over ceremonieel of statievervoer.
Het meest gebruikte rouwvervoermiddel is de auto. U kunt kiezen uit veel modellen in verschillende kleuren zoals zwart, wit en grijs. Gebruikelijke modellen zijn de Cadillac, Mercedes, of Oldsmobile. Maar tegenwoordig hoeft u niet alleen maar te kiezen voor rouwvervoer per auto. Het is ook mogelijk om iets heel anders te kiezen. Zo zijn er de koets, de loopkoets, de Rolls Royce rouwstoet, de uitvaartbus, de uitvaarttruck, de rouwfiets, de Harley met zijspan en de rouwcaravan. Enkele bijzondere mogelijkheden op een rij.
De uitvaartbus
Als alternatief op het rouwvervoer per auto, is er de uitvaartbus. Deze bus is zo verbouwd dat een kleine groep familie en vrienden, samen met de kist met het lichaam van de overledene kan worden vervoerd. Het bijzondere is dat u niet apart in een volgauto achter de rouwauto aanrijdt. U blijft dichtbij bij de overledene. De grootte van de bus bepaalt het aantal zitplaatsen, variërend van 15 tot ruim 20. Het is mogelijk om passende muziek in de bus te laten spelen.
De uitvaartkoets
Een stijlvolle wijze van rouwvervoer is de uitvaartkoets. Zowel de koets met de kist als de volgkoetsen voor de nabestaanden zijn bespannen met paarden en hebben een eigen koetsier. De koetsen zijn meestal in zwart of wit. Het aantal paarden voor de koets kan variëren van twee, vier tot zes paarden en zelfs tot acht bij koninklijke uitvaarten. De paarden hebben dekkleden in de kleur van de uitvaartkoets. Er zijn lijkkoetsen waar twee of drie overledenen in kunnen worden vervoerd. Ook een kransen- of bloemenkoets is mogelijk. U kunt er voor kiezen om alleen de kist met de overledene in een koets te laten vervoeren. De nabestaanden volgen dan in eigen auto’s of speciale volgauto’s.
De uitvaartfiets
Een andere vorm van uitvaartvervoer is die met de fiets. Het betreft een speciale open fietskar waar de kist op kan worden vervoerd, achter een fiets. Ook een bakfiets is mogelijk. Een bijzondere vorm van rouwvervoer. Want ook de nabestaanden worden op de fiets verwacht, achter de kist aan. Gezamenlijk brengt u op de fiets de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats. Deze vorm van rouwvervoer behoort tot de meest duurzame vormen vervoer en is daarom ook heel geschikt voor uitvaarten met een duurzaam karakter.
De rouwboot
Is de overledene een watermens? Of bent u als nabestaande op zoek naar bijzonder rouwvervoer? Er bestaat een unieke rouwboot. Net als bij de uitvaartbus, blijft u als familie en vrienden dichtbij bij de kist met de overledene. De zwarte rouwboot is vernoemd naar de beschermvrouwe voor het begeleiden van de overledenen naar het hiernamaals. De boot heeft 20 zitplaatsen. Het is mogelijk om met andere (salon)boten een volgstoet te vormen. Zo’n rouwtocht over het water symboliseert de overgang van leven naar dood. Zoals u zult begrijpen is de rouwboot in Huizen en omstreken niet erg praktisch aangezien er geen begraafplaatsen en crematoria bereikbaar zijn via het water.
De zijspan
Voor de overleden motorliefhebber is er een passend vervoersalternatief: de Harley Davidson met zijspan. Op de zijspan wordt de kist gelegd. Een of twee personen kunnen de motor berijden. De motor kan inclusief chauffeur worden gehuurd. Een van de eerste motoren die voor rouwvervoer geschikt waren, werden gemaakt na de Tweede Wereldoorlog om de overledenen van het slagveld te vervoeren.
De rouwcaravan
Voor nabestaanden, die zelf het rouwvervoer willen verzorgen is er tegenwoordig ook een alternatief zonder de beschikking te hebben over een busje of zeer grote stationwagen. De rouwcaravan is ook geschikt voor overledenen, die tijdens hun leven veel hebben gekampeerd en dit in hun uitvaart tot uiting willen brengen. En voor mensen, die bij leven te kennen hebben gegeven dat ze door een specifiek vervoermiddel of eigen auto, waarin geen plaats is voor een uitvaartkist, naar begraafplaats of crematorium vervoerd willen worden. Door de rouwcaravan achter dat specifieke vervoermiddel te bevestigen, kan een dergelijke wens gerealiseerd worden.
Een Rolls-Royce rouwstoet
De rouwstoet bestaat uit een Rolls-Royce Silver Cloud I Hearse uit 1958 en indien gewenst Rolls-Royce Phantom V voor zes personen en 3 Rolls-Royce’s Silver Cloud III voor elk 4 personen. Hiermee kan een prachtige statige stoet worden gevormd die met recht uniek genoemd mag worden.
Advies bij bijzonder rouwvervoer
Voor het ceremoniële vervoer van de overledene zijn veel mogelijkheden. U kunt kiezen uit de vele alternatieven die worden aangeboden. Vindt u niets passend, neemt u dan contact op met ons, zo hebben wij voor families ook buiten het standaard aanbod veel hulp kunnen bieden. Een Landrover tijdelijk ombouwen tot rouwwagen bijvoorbeeld of een Volkswagen T1 geschikt maken, er kan veel en wij staan u graag terzijde. Let wel, het alternatieve vervoer valt doorgaans duurder uit dan het gebruikelijke vervoer per rouwwagen.
Partners in rouwvervoer
Meijers Rouwvervoer (sinds 1928) verzorgt het rouwvervoer door het gehele land en al vele jaren in tevredenheid voor- en in samenwerking met ons. Beiden zijn wij een familiebedrijf. De werkwijze in kwaliteit, service en meedenken in- en realiseren van uw wensen staat bij ons beiden hoog in het vaandel: dit geeft u vertrouwen in het verzorgen van een waardig en liefdevol afscheid en garandeert een naadloze samenwerking in uitvoering van perfectie. Geheel naar wens levert Meijers u een exclusieve Rolls-Royce stoet, “iets anders” of traditioneel vervoer, in zilvergrijs, wit of zwart, allen met of zonder bijbehorende volgwagens en met geüniformeerde chauffeur(s).