Veraarden.

Begraven, maar dan anders

Ontwikkelingen gaan snel, zeker op technologisch gebied. Bij uitvaarten is dat eigenlijk niet zo. Begraven bestaat altijd al, cremeren nu ruim 100 jaar in Nederland. Op wat kleine veranderingen in details is het proces niet aan veel ontwikkelingen onderhevig. Uiteraard wel in de rituelen, een uitvaart is tegenwoordig anders dan 50 jaar geleden. Maar begraven is begraven. Daar komt misschien toch verandering in. In Duitsland zijn de eerste proeven gestart met een nieuwe techniek genaamd
Reerdigung. Naar het Nederlands ‘vertaald’ iets als veraarden of humaan composteren.

Veraarden, wat is dat?

Het Reerdigung proces ziet er zo uit: Een overledene gehuld in enkel een wade en dus zonder kleding wordt met behulp van een openschuivende draagbaar in een met het hooimengsel gevulde Kokon (zie foto) gelegd. Het lichaam wordt ritueel ontdaan van de wade en toegedekt met het hooimengsel.

De Kokon die gebruikt wordt bij het veraarden

De Kokon wordt vervolgens met een deksel afgesloten en in een groter compartiment aangesloten om veertig dagen lang niet geopend te worden. Met behulp van sensoren voor onder andere temperatuur en vochtigheid wordt het transformatieproces gevolgd. Door middel van een langzame wiegbeweging wordt
de zuurstofverdeling binnenin de Kokon gereguleerd. Zodra het transformatieproces na veertig dagen is voltooid, wordt de Kokon geopend en wordt de aarde gescheiden van de menselijke botten die nog resteren. Dan worden de botresten gecremuleerd (dat gebeurd ook na een crematie) en weer samengevoegd met de aarde. Deze getransformeerde aarde die overblijft kan uitgestrooid worden of op een begraafplaats worden geplaatst.

Wat vindt u van deze nieuwe manier van begraven

Het veraarden sluit qua rituelen erg aan bij onze gangbare praktijk en heeft als voordeel dat het een 40 dagen tijd van rouw afsluit die veel culturen kennen. Daarnaast neemt het veel minder ruimte in beslag en dat voor een kortere periode op een begraafplaats. Of de aarde is zelfs te gebruiken als voeding voor de natuur.

Is dit een proces dat u aanspreekt? Wij zijn benieuwd wat u hiervan denkt. Laat gerust uw reactie hieronder achter of neem contact met ons op.

Nieuwe wetgeving nodig

Om veraarden mogelijk te maken is nieuwe wetgeving nodig. Het proces om de Wet op de Lijkbezorging loopt al enkele jaren, maar de overheid vindt het nog te vroeg om veraarden mogelijk te maken. Echter een nieuwe wetswijziging kan zo maar weer 10 jaar duren op dit onderwerp. Veel hangt dus af van de bekendheid van deze techniek. Wilt u meer weten over dit onderwerp of het steunen, dan kunt terecht op de website van de stichting die veraarden mogelijk wil maken in Nederland.