11 tips voor Moederdag zonder moeder.

Zondag 8 mei 2022 is het Moederdag. Een dag waarop we onze moeder extra verwennen met bloemen, eigen gemaakte knutselwerkjes, ontbijt op bed, kaartjes, etc. Maar wat als je moeder is overleden? Je kunt bijna niet om deze dag heen door alle commerciële activiteiten en aanbiedingen. Je wordt er altijd mee geconfronteerd. Waarom dan niet een mooie dag ervan maken in het teken van je moeder? Hieronder 11 tips voor een moederdag zonder moeder waarin zij toch centraal staat.

11 suggesties om je moeder te gedenken op moederdag

Er zijn veel mogelijkheden, met of zonder ritueel, om je moeder deze dag te herdenken:Koop roze anjer tips voor moederdag zonder moeder

Bekijk een fotoalbum
Je kan zelf of in kleine kring herinneringen ophalen door fotoboeken door te bladeren en daarmee leuke herinneringen naar voren laten komen.

Kook haar favoriete gerecht
of iets wat zij altijd het lekkerste kon klaarmaken of bak haar favoriete taart.

Spreek een lunch of diner af
Zo heeft iedereen gelegenheid om herinneringen op te halen en maak daarbij eventueel haar favoriete gerecht.

Stuur een Airmail.
Als je nog iets hadden willen zeggen tegen je moeder voor haar overlijden, zet het op een kaartje, bind het aan een heliumballon en laat deze los op een speciale plaats voor je moeder.

Geef een gift
Steun een goed doel dat je moeder belangrijk vond met een gift.

Bezoek het graf of de gedenkplek van je moeder
Veel begraafplaatsen en crematoria zetten hun deuren open om, als je bij het graf of de verstrooi/gedenkplek langsgaat, een kop koffie te drinken en op deze manier met (on)bekenden het gemis te delen.

Ga wandelen
Bijvoorbeeld in het favoriete bos of op de favoriete plek van je moeder.

Maak een herdenkingsvideo
Maak een opname met je telefoon waarom je moeder zo belangrijk voor je is of maak een slideshow met foto’s van je moeder, deel deze met familie en vrienden of zet deze op internet. Zoals bijvoorbeeld deze Tribute video.

Ga er op uit
Maakte je moeder vroeger graag tripjes met je ergens heen? Naar de Zaanse Schans, een klein plaatsje bezoeken, de dierentuin of een winkelcentrum? Nodig dierbaren uit om met je mee te gaan en gedenk haar op deze manier. En bedenk wel, er is nu niemand meer die kan dreigen om de auto om te keren als jullie je niet gedragen.

Koop een boeket anjers
Anjers zijn vanuit de traditie de bloem om een verloren moeder te gedenken. Breng een bos naar haar graf of gedenkplek of geef het een bijzonder plaatsje in huis.

Bezoek een andere vrouw
Wellicht is er een andere vrouw belangrijk voor je geweest in de periode na het overlijden van je moeder: stuur haar een kaartje of verras haar met een bezoekje. Het zal niet gemakkelijk zijn, want niets of niemand kan je moeder vervangen. Maar mooie momenten herdenken brengt een glimlach op je gezicht en dat zal een uitdrukking zijn die je moeder het liefste bij je zag …

Denk aan anderen

Ken je mensen in je omgeving die hun moeder verloren hebben, denk dan op deze dag ook aan hen. Steek ze een hart onder de riem door een berichtje te sturen of biedt aan om herinneringen aan hun moeder op te halen. Niet iedereen zal dit willen, maar het feit dat je aan ze denkt op deze voor velen toch moeilijke dag zal ze goed doen.

Onderstaand gedicht komt uit de poëziebundel ‘Doodgewoon’ van Bette Westera, een bundel voor volwassenen en kinderen over facetten rondom de dood in herkenbaar taalgebruik.

Opeens is het weer bijna Moederdag.
Dan maken we op school een fotolijstje,
of bloemen van gekleurd papier;
of klerenhangers voor de sier.
Gelukkig is er nog een ander meisje
dat aan de meester vraagt of ze iets anders maken mag.
De meester knikt.
Het is weer bijna dodemoederdag.

Hoe gedenk jij je overleden moeder?

Laat het ons hieronder weten en inspireer anderen.

 

Moederdag zonder moeder Mama, mooi, speciaal, warm, prachtig

* De afbeelding bij dit blog is een kaartje van Kaartje2Go, hij was te mooi om niet te gebruiken voor dit onderwerp, vanwege de credits daarom ook een link naar hen.