Bitterballen de nieuwe cake?.
Eten bij uitvaarten is iets van alle tijden. Na de uitvaart kom je samen als familie om na te praten en herinneringen te delen. Vaak wordt daar iets bij gegeten en gedronken. De afgelopen decennia was het over het algemeen koffie met cake of rond lunchtijd was er koffie met een broodje ham of kaas.
Eten bij een uitvaart
De afgelopen 10 tot 15 jaar is dat verschoven naar een grote verscheidenheid aan wensen, steeds vaker durven families het aan om het lievelingseten van de overledene te serveren. Zo hadden wij onlangs een compleet Italiaans buffet als catering na de uitvaart.
Dat is voor sommige families ondenkbaar, een soort feestmaal aanrichten als de dood iemand aan het leven heeft ontnomen. De calvinistische onzekerheid over het zielenheil gaf daar lange tijd geen ruimte voor. Maar tot begin vorige eeuw werd er in Huizen ook al bier gedronken bij uitvaarten en goed gegeten. Men vond troost bij elkaar en zocht tijdens de maaltijd verbinding.
Moderne catering rondom begrafenis
Tegenwoordig kiezen mensen iets anders. Veel families vinden een plak cake afgezaagd en willen liever iets hippers. Bijvoorbeeld met bitterballen, een broodje kroket, luxe hapjes en snackgroentes op tafel. Of meer een mix van diverse luxe koeken.

Het bijzondere is wel dat als wij cake in combinatie met bijvoorbeeld andere koeken serveren de cake vaak als eerste op is. Stiekem is het best lekker. Het belangrijkste is natuurlijk dat het geheel gepast bij het leven van de overledene.
Vintage uitvaart?
Cake hebben families na enkele decennia radicaal vervangen voor bitterballen. Hoe lang duurt het voordat een bitterbal afgezaagd gevonden gaat worden? Gaan we dan naar een vintage uitvaart? Met goede koffie en een lekkere plak cake? De tijd zal het leren.