Donkere dagen voor Kerst.

Corona beheerst het nieuws nu al bijna 2 jaar. Kerst zal dit jaar weer anders gevierd worden dan we eerder gewend waren. Met in het bijzonder minder mensen aan tafel zullen ook meer lege stoelen zijn van hen die wij door corona missen, zoals Premier Rutte ooit in een eerdere persconferentie opmerkte.

Gemis tijdens Kerst

Voor velen die een dierbare missen en zeker als dit de eerste Kerst is zonder een geliefde, kan Kerstmis vreselijk donker aanvoelen. Niet een tijd waar met vreugde naar uitgekeken wordt. Zeker nu er ook minder mensen aan de kersttafel mogen zitten. Voor nabestaanden kan het dan een lichtpunt zijn als vrienden en familie laten weten aan de geliefde te denken en hun steun laten merken.

Medeleven tonen

Een wijze om dit te laten blijken kan door een klein kaartje te maken die nabestaanden in de kerstboom kunnen hangen of neer kunnen zetten met daarop geschreven een mooie herinnering aan de overledene of een lieve wens. Zo kan zijn of haar nabijheid toch een beetje ervaren worden.
Een andere wijze is om als familie gezamenlijk op een afgesproken tijd een kaarsje aan te steken voor een dierbare die gemist wordt. Een mooi moment om bij diegene stil te staan. Je kan hiermee letterlijk een dierbare in het licht plaatsen en een gesprek op gang brengen en samen herinneringen ophalen.

Soms is er veel verdriet en zijn er vele vragen
Die heftiger zijn in deze donkere dagen
Samen ontsteken wij een kaars vol licht
Die hopelijk gemis verlicht.

Ondanks het eventuele gemis van een dierbare en de omstandigheden van deze kerst wens ik iedereen goede feestdagen en een gezond en voorspoedig 2022.