Euthanasie.

Euthanasie Rebel uitvaart Almere HuizenDe laatste tijd wordt veel gesproken over euthanasie. Er gaan stemmen op voor het verruimen van de mogelijkheden bij een voltooid leven. Ik sprak onlangs iemand uit de geestelijke gezondheidszorg die euthanasie voor mensen met suïcide gedachtes ook een uitkomst zou vinden. Een ding staat vast: Euthanasie gaat steeds vaker voorkomen. En dat heeft ook consequenties voor mijn werk als uitvaartverzorger.

Er zijn hele praktische punten: er is een andere procedure om de overlijdenspapieren in orde te maken. En dat wij soms al van te voren weten op welke dag wij aan het werk moeten. Dat is in de -normaal gesproken onvoorspelbare- uitvaartwereld echt even wennen.

Naast de praktische punten zijn mensen in deze fase vaak ook meer bezig met het afscheid. Niet iedereen wil er, op voorhand, over praten of houdt het stil buiten de hechte familiekring. Maar steeds vaker komen wij bij families thuis en spreken wij (met de toekomstige nabestaanden en degene die gaat overlijden) over het afscheid dat gaat komen.

Op deze manier kan een uitvaart echt persoonlijk worden vormgegeven, keuzes worden in alle rust afgewogen en zijn bewuster. Het maakt ook mijn werk persoonlijk anders. Praten met iemand over het naderende afscheid en hoe dat wordt beleefd schept ook een band.

Afgelopen periode heb ik dan ook regelmatig contact gehad met iemand die ging overlijden, wij kenden elkaar al van de uitvaart van een partner enkele jaren ervoor, maar nu ging het over de persoon zelf. Gaandeweg de laatste 2 maanden hebben wij met elkaar gesproken over het ziekteproces, de dood, de uitvaart, maar ook over wat belangrijk is in het leven.

Toen het moment van overlijden eenmaal daar was besefte ik mij wat een voorrecht het is om iemand gekend te hebben om vervolgens de wensen, precies zoals bedoeld, tot uitvoering te brengen. Dat maakt mijn werk erg bijzonder.

Dit blog van Mijndert Rebel is ook geplaatst als column in de Gooi en Eemlander en de Almere Deze Week in november.

Wilt u meer weten over persoonlijk afscheid nemen of graag zelf uw uitvaart vormgeven? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende en kosteloze afspraak. Wij zijn bereikbaar via 035-525 30 67 / 036-540 21 13, per e-mail, contactformulier of Facebook Messenger.