Voor veel mensen is naar een condoleance of een uitvaart gaan een ongemakkelijke bezigheid. Want wat moet je zeggen tegen degene die net zijn vader, moeder of partner is verloren? Dat ongemakkelijke gevoel maakt bijvoorbeeld dat mensen soms per ongeluk gefeliciteerd zeggen in plaats van gecondoleerd…
Condoleren. Is daar een ander woord voor?
Het eerste contact met de familie bestaat natuurlijk uit het tonen van medeleven (het condoleren). U kan bijvoorbeeld zeggen: Van harte gecondoleerd met het overlijden van (naam overledene noemen of de relatie bijvoorbeeld je vader). Direct daarna kan je al meteen troost bieden door een mooie herinnering aan de overledene te vertellen of maak een waarderende opmerking over de uitvaart.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”. Dit zeggen is altijd beter dan iemand ontlopen of niets doen. Benoem hoe het is.
Hoe condoleer je als je de familie niet kent?
Soms ga je naar een condoleanceavond en ken je de overledene wel, maar de familie niet. Of juist de familie wel. maar de overledene niet goed. Hoe condoleer je dan?
Beginnen met de woorden: “Gecondoleerd met uw verlies” is altijd een goed begin en vertel daarna ook waar je de overledene of juist iemand van de familie van kent. Dat vinden nabestaanden fijn om te weten. Zeker als je met hen herinneringen kan delen uit een omgeving die zij niet zo goed kennen zoals bij het werk van de overledene of juist zijn hobbyclub waar hij altijd zelf heenging.
Medeleven tonen bij het condoleren
Naast het uitspreken van een woord als gecondoleerd zijn er meer manieren om je medeleven te tonen tijdens het condoleren op een uitvaart. Zo waarderen veel families een warme hand of dikke knuffel vaak heel erg. Zoenen wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Tijdens corona was het persoonlijke contact natuurlijk moeilijk en in die Covid periode is bijvoorbeeld je hand op het hart leggen als steunbetuiging veel gebruikt.
Ook als je niet aanwezig kan zijn bij het moment van condoleren kan je je steun betuigen aan de familie door bijvoorbeeld een mooie condoleancekaart te sturen naar de familie. Een berichtje sturen kan natuurlijk ook, maar door een echte kaart te sturen laat je zien dat je er moeite voor hebt gedaan. Je kan er ook voor kiezen om een rouwboeket te sturen naar de uitvaart.
Wat is een condoleance eigenlijk?
Deze hele pagina gaat over het condoleren van nabestaanden, maar misschien denk je wel: “Wat is een condoleance eigenlijk?”. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Onder het woord condoleance valt elk moment waarop je de familie kan ontmoeten en met hen kan spreken. Tijdens de afscheidsdienst naar hen toelopen en hen sterkte wensen is niet het juiste moment, maar ervoor of juist erna zeker wel. Meestal staan de momenten ook zo genoemd op de uitnodiging (de rouwkaart) voor de uitvaart. Voorbeelden hiervan zijn: Er is gelegenheid tot condoleren op… of na de bijeenkomst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in…
Tips om nabestaanden te helpen
Misschien wil je na het lezen van deze informatie meer tips over hoe je nabestaanden kan helpen in een periode van rouw en verdriet. Je vindt 10 tips hiervoor op de pagina: Hoe kan ik helpen?
Heb je andere vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.