Hoe kan ik helpen?.

Als iemand in je omgeving te maken heeft met een overlijden, dan wil je hem of haar graag helpen. Maar hoe doe je dat? Lang niet iedereen vindt dat makkelijk. Daarom een aantal tips uit de praktijk die kunnen helpen om hem of haar te ondersteunen. Waarbij het van belang is dat je zelf bepaalt wat goed voelt en past bij de nabestaande.

10 tips om nabestaanden te helpen

Praat over de overledene
Deel leuke herinneringen, stuur oude foto’s door en luister naar de verhalen. Zelfs wanneer je die verhalen al vaak hebt gehoord, blijf luisteren het is onderdeel van de verwerking. Als iemand is overleden, mag zijn of haar naam worden genoemd.

Eenvoudige klusjes
Help met iets praktisch. Een klusje in huis, de hond uitlaten of helpen bij de administratie. Het maakt niet zoveel uit wat je doet. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Geef ruimte
Goedbedoelde teksten als ‘het leven gaat door’, ‘je moet sterk zijn’ en ‘als het eerste jaar maar voorbij is’ helpen niet echt. Net als ongevraagd (vaak goedbedoeld) advies. Geef de ruimte die een nabestaande nodig heeft.

Aandacht voor herdenkdagen
Stuur een berichtje, kaartje of een bloemetje bij bijzondere dagen. Dat zijn herdenkdagen als de verjaardag, sterfdag en trouwdag, ook na het eerste jaar. Tijdens feestdagen of vakanties is het ook goed om extra aandacht te hebben voor de persoon die rouwt.

Help met eten koken en de boodschappen
Doe eens boodschappen of vul de koelkast met iets lekkers. Ook kan je op een vaste dag in de week een warme maaltijd koken.

Zoek zelf contact
Ga langs, bel, spreek af en zeg liever niet ‘je mag mij altijd bellen’. Voor mensen die rouwen is het vaak moeilijk zelf contact te zoeken.

Helpen herinneren
Mensen die rouwen hebben vaak een slecht geheugen en concentratieverlies. Help daarbij met geduld tijdens een gesprek en herinner aan afspraken die zijn gemaakt.

Hou het klein
Als jebenieuwd bent hoe het met de nabestaande gaat, probeer de vraag daarnaar klein te houden. Vraag niet ‘Hoe gaat het met je?’. Beter is: ‘Hoe was je dag?’

Blijf uitnodigen
Haal hem of haar op voor een kort uitstapje. Voor bijvoorbeeld een wandeling, kop koffie of lunch. Ook als je uitnodiging een paar keer wordt afgewezen. Hou vol, het hoort erbij.

Dit zijn 10 tips die nabestaanden steun kunnen geven bij een overlijden, maar er zijn genoeg andere manieren die misschien beter bij jou of de nabestaande passen. Het belangrijkste is en blijft om er te zijn voor iemand die een dierbare is verloren. Een luisterend oor of een arm om de schouder kan ook genoeg zijn.

Wil je weten wat je tegen iemand kan zeggen die een dierbare is verloren? Lees dan het blog: Wat kan ik zeggen?

Dit blog is ook als column van Mijndert Rebel gepubliceerd in de Gooi en Eemlander en in de Almere Vandaag in november 2017.