Groen, groener, groenst.

Groen heeft tegenwoordig verschillende betekenissen van kleur tot milieuvriendelijk, deze verschillende betekenissen kwamen wij de laatste weken ook tegen bij uitvaarten. Want waar de één dol is op de kleur groen en daar zoveel mogelijk van wil terug laten komen in de uitvaart, zoals in de rouwkaart, de kist etc, waren er ook nog andere invullingen.

Zo hebben wij ook een familie begeleid die graag de uitvaart ook wat groener wilde. Dan niet qua kleur en ook niet qua duurzaamheid, maar wat wilden zij dan? Zij wilden graag een sfeer in ons uitvaartcentrum bij het afscheid die meer recht deed aan hun huiselijke omgeving. En daar paste veel groen bij. Kamerplanten dan wel te verstaan. Zo werd ons uitvaartcentrum ineens heel groen. Tezamen met een aantal andere elementen die de familie graag wenste zoals tafelkleden in specifieke kleuren werd het een passend geheel in de stijl van de familie.

Maar wat is dan het groenst wat wij hebben meegemaakt in de afgelopen weken? Eigenlijk was dat een uitvaart die in basis niet anders was dan de meeste andere uitvaarten. Een afscheidsbijeenkomst gevolgd door een crematie. Het duurzame aan deze uitvaart was de crematieoven. Het eerste elektrische crematorium is geopend in Nederland en staat in Almere. In plaats van gas werkt deze oven op windenergie waardoor deze veel duurzamer is dan een traditioneel crematorium.

Een groene uitvaart is dus niet per definitie een milieuvriendelijke uitvaart. Als uitvaartbegeleiders maken wij graag alles mogelijk met groen! Zolang het maar past bij de familie.

Dit blog is ook gepubliceerd als column van Mijndert Rebel in Gooi en Eemlander en de Almere Deze Week.