Herfst.

Nu het weer herfst is zie je naast de natuur ook het gedrag van mensen veranderen. We zijn minder buiten, steken de open haard aan en kruipen bij elkaar. We klagen uiteraard ook over de regen, maar genieten ook van prachtige wandelingen in het najaarszonnetje met een verkleurd bos.

Bij uitvaarten zie je in mindere mate ook seizoensverschillen. Uiteraard zijn buitenceremonies en condoleances in de tuin wat minder populair in de herfst dan in de zomer, maar ook andere punten verschillen. In de zomer als het lang licht is kiezen mensen minder snel voor een plechtigheid aan het einde van de dag. Terwijl nu het eerder donker wordt, worden fakkels aangestoken waardoor de sfeer positiever en meer bijzonder wordt ervaren. En het lijkt ook wel of we elkaars warmte meer opzoeken wat rondom een overlijden veel troost geeft.

Een paar uitvaarten die ik heb mogen uitvoeren komen bij mij weer boven in dit seizoen. De eerste herinnering komt altijd als ik weer door grote hopen blad heen loop. Bij een overlijden wilde de familie een natuurlijke kistbekleding. En wat is er dan natuurlijker dan een prachtig bed van kleurrijke afgevallen bladeren.

Een andere herinnering is van een plechtigheid waar wij tijdens de ceremonie een open haard hebben nagebouwd in de aula. Meneer was dol op het zitten bij zijn haard met zijn geliefde en een goed glas wijn. Die sfeer hebben wij ook daar toen gemaakt, voor het laatst met elkaar voor de haard. Een moment waarop goede herinneringen als vanzelf lijken boven te komen hoorde ik later.

Elk seizoen heeft zijn eigen charmes en met families proberen wij als uitvaartbegeleiders dan ook passend in te zetten om elk afscheid onvergetelijk te maken.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contact met ons op.