Kerst – Feest?!.

n een van de vorige blogs heb ik al geschreven dat feestdagen voor nabestaanden iets zijn waar vreselijk tegenop gekeken kan worden. Veelal komen families wel bij elkaar, maar is het geheel anders. Daar zijn meerdere redenen voor, waaronder natuurlijk het grote gemis dat iemand er niet bij is. Maar ik hoor ook vaak dat families het ingewikkeld vinden als ze bij elkaar zijn om over het gemis of de overledene te praten. Want wie begint er? Wat moet je zeggen?

Een manier om het gesprek iets makkelijker op gang te brengen is, om iets te doen met elkaar. Bijvoorbeeld om de kerstboom die vaak een redelijk prominente plaats heeft in het huis te gebruiken om de overledene in het licht te zetten. Hoe doe je dat dan?

Het is redelijk eenvoudig, je knipt een kerstster uit, maakt er een lintje aan en deelt die uit aan de familieleden tijdens kerst of al voor die tijd en vraagt of zij een herinnering, wens of gedachte aan de overledene wil opschrijven. Door de sterren in de boom te hangen is iedereen bezig met het verlies, wat helpt bij het verwerken. Maar vooral maakt het het makkelijk om te vragen aan iemand waarom hij of zij dat op de kerstster heeft geschreven. Laat iedereen wel vrij of hij of zij er iets over wil delen. Als dit aan het begin van het samenzijn gedaan wordt is er vastook genoeg stof om over verder te praten.

Om het zelfs nog iets laagdrempeliger te maken hebben wij ook al kant-en-klare kerststerren vooKerstFeest Rebel Uitvaart Huizen Almere gedenkenr u klaarliggen. Die kunt u gratis komen afhalen in onze uitvaartwinkel op de Spoordreef 41 in Almere of in ons uitvaartcentrum op de Ceintuurbaan 45 in Huizen. Hopelijk wordt het met deze warme herinneringen een echt KerstFeest.

Ondanks een eventueel gemis wens ik iedereen goede feestdagen en een gezond 2018 toe.

Dit blog is ook als column van Mijndert Rebel geplaatst in de Gooi en Eemlander en de Almere Vandaag in december 2017.