Laat je kisten!.

Afgelopen week liep ik op het schoolplein om mijn kinderen naar school te brengen en werd ik aangesproken door een moeder die vroeg of zij mij kort een vraag mocht stellen. Als ik in het openbaar zo benaderd wordt gaat het meestal over werk, bellen naar een uitvaartonderneming is toch lastig denk ik.

De vraag die ik kreeg ging over een kist. Mag je een kist zelf maken? Natuurlijk mag dat. Zijn daar veel eisen aan? Nee, eigenlijk helemaal niet, behalve dat het sterk genoeg moet zijn. Het feit dat wij kisten op voorraad hebben is puur gemak en ontzorging voor klanten. De meeste mensen zien of de dood niet aankomen waardoor ze de tijd niet meer hebben om een kist te maken of er is niemand in de familie die handig genoeg is. Dan is het fijn dat een uitvaartverzorger hierbij helpt en het in orde kan maken op korte termijn.

Het is ook best confronterend om op voorhand een kist te timmeren voor een dierbare. Maar het kan ook helpen om actief bezig te zijn met een afscheid waardoor de acceptatie en verwerking al begint.

Ik heb ooit een familie van scheepsbouwers gehad die een kist voor hun vader timmerde, een prachtige kist in bootmodel van teakhout met scheepsbeslag. Een puntje hadden ze over het hoofd gezien en dat was de breedte van de deur waar hij doorheen moest op het moment dat hun vader in de kist gelegd moest worden…

Daar hebben wij van geleerd, als een familie graag zelf een kist wil maken leveren wij een tekening aan met handige maten. Zie hieronder net als het filmpje over het maken van een uitvaartkist.

Hoe maak ik een kist Rebel Uitvaart Huizen Almere Pagina 1
Bouwtekening kist 1
Hoe maak ik een kist Rebel Uitvaart Huizen Almere Pagina 2
Bouwtekening kist 2

Dit blog is ook als column van Mijndert Rebel gepubliceerd in de Gooi en Eemlander en Almere Vandaag in oktober 2018.