Lief en leed.

In het najaar organiseert de Historische Kring Huizen een avond met als thema ‘Lief en Leed’ in verband met hun lustrumviering. Je kan het al bijna raden, ik ben gevraagd om een bijdrage te leveren aan het stukje Leed. Zo wordt een uitvaart vaak ook gezien als verdriet en leed. Dat klopt natuurlijk, maar rondom de pijn van het verlies is er vaak ook heel veel liefde te zien.

Liefde van de nabestaanden voor de overledene allereerst. Maar daarnaast is ook in het medeleven van allen die om de nabestaanden heen staan veel liefde te ontdekken. Van het simpelweg interesse tonen in hoe het met de ander gaat tot aan het helpen met praktische zaken. Zoals een pannetje eten brengen, de hond uitlaten of de schouder om op uit te huilen.

Bij een uitvaart die ik laatst mocht begeleiden kwamen lief en leed ook samen. 2 kleinzonen van 9 en 12 jaar hielden een eigen toespraak. De een met een zelf geschreven gedicht over hoe lief oma was en de ander een mooi stuk over wat hij aan oma gingen missen. Je voelde de liefde voor oma er dwars doorheen. Dat maakte het leed van de kleinkinderen ook zichtbaar voor de aanwezigen en dat ontroerd. Een bijzonder moment die je als uitvaartleider raakt. Je raakt daarmee ook meer verbonden met het leed van de familie.

Zo zijn Lief en Leed ook verbonden in ons dagelijks werk, wij helpen families uit en met liefde in moeilijke perioden van leed. Leed dat je soms, om allerlei redenen, net iets meer treft.

En wat ik ga vertellen over het onderwerp Leed tijdens de lustrumviering? Dat mag u komen meemaken op 2 november.

Lees meer over de Historische Kring en hun lustrumviering op de website:
https://www.historischekringhuizen.nl/