Lekker Functioneel.

Ik tracht regelmatig vakbeurzen te bezoeken om verschillende redenen. Om bij vaste leveranciers alle nieuwe producten te zien, bij te praten en vooral natuurlijk om eventuele nieuwe ontwikkelingen te ontdekken. Verandering is niet altijd een verbetering, maar soms zijn er echt vernieuwende en bruikbare concepten op een beurs.

Glimmende kisten en urnen

Zo was ik laatst voor het eerst op een uitvaart vakbeurs in Italië, collega-ondernemers hadden al gezegd dat dat geheel anders is dan in Nederland. En dat bleek. In Italië is het veel meer uiterlijk vertoon bij een uitvaart, dat werd mij al snel duidelijk. Alles glom op die beurs. Bladgouden urnen. Een natuurlijke ongelakte kist was een zeldzaamheid, alles staat in hoogglans lak en veelal bewerkt met allerlei tierelantijnen. Sommige kisten zijn echte kunststukjes met houtsnijwerk. Duurzaamheid en het idee dat een kist maar een dag of 6 gebruikt wordt en dus eenvoudig mag zijn is een onbekend fenomeen lijkt het.

Snelle rouwauto’s

Maar dan de auto’s. Wij kennen in Nederland veelal Mercedessen, Cadillacs en tegenwoordig Tesla’s als rouwauto. Niet direct de goedkoopste auto’s, maar het kan gekker. Zo is het in Italië heel normaal een Maserati rouwauto te hebben, maar wat te denken van een Porsche rouwauto?

Ik raakte in gesprek met een van de autoverkopers en al snel legde hij mij uit waar dit verschil in keuzes vandaan komt. Italianen kiezen altijd eerst voor design, daarna pas voor functie. Dus dat een rouwauto op basis van een Porsche niet zo handig is qua binnenruimte ed. nemen ze voor lief, hij ziet er immers geweldig uit vinden ze. Dat geldt ook voor kisten, want handgrepen aan een kist vinden ze niet mooi, dus laten ze ze weg. Ik snap dat het niet mooi is, maar een kist zonder handgrepen tillen is echt heel erg onhandig.

De conclusie is dus snel getrokken, in Nederland zijn wij zelfs na de dood nog lekker functioneel.