Opgelost.

In Nederland zijn er al lange tijd drie mogelijk­heden van lijkbezorging zoals dat in de wet zo plastisch heet. Drie? Ja, namelijk begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. De laatste komt niet heel vaak voor, ongeveer 500x per jaar op een totaal van 150.000 overledenen. Er is echter meer mogelijk, in Canada is bijvoorbeeld resomeren ook een mogelijkheid van lijkbezorging en dat lijkt nu ook kans te maken in Nederland.

Resomeren is een techniek waarbij een overledene d.m.v. kaliumhydroxide wordt opgelost in water. Na ongeveer 3 à 4 uur is het lichaam opgelost en blijft er slechts een waterige oplossing en wit poeder over. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het proces in zijn werk gaat.

Dit poeder wordt, net als bij een crematie, in een urn gedaan en aan de nabestaanden gegeven. Het poeder kan verstrooid of bijgezet worden.
Een overledene wordt geresomeerd zonder kist, die kan eventueel opnieuw gebruikt worden. De kleding van de overledene moet biologisch afbreekbaar zijn, zoals wol of katoen.

Het belangrijkste voordeel dat genoemd wordt voor resomeren is milieuwinst. Zie hiervoor ook het TNO Rapport Resomeren. Nu zijn de aannamen die hiervoor gedaan zijn zo ruim dat ik persoonlijk wel wat twijfels heb over hoeveel duurzamer het is, maar slechter is het zeker niet.

Een belangrijk nadeel dat ik zie is dat je aan de over­ledene geen persoonlijke spullen kunt meegeven.

Maar wat ik er van vindt is eigenlijk niet van belang. Mijn taak is om een uitvaart naar de wens van de familie te verzorgen. Dus is de vraag: Wat vindt u van deze nieu­we uitvaarttechniek?
Welke uitvaartmethode kiest u?

Heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op.