Sfeer en beeld van de uitvaart.

Location is key zegt een Engelse uitdrukking. Dat geldt voor een winkel, maar het geldt in bredere zin ook voor uitvaarten. Door corona blijken veel uitvaartcentra te klein voor het gewenste aantal bezoekers en moet er worden uitgeweken. Maar het gaat niet alleen om de omvang. Een locatie die qua sfeer of beleving helemaal aansluit bij de overledene geeft meerwaarde.

Natuurlijk kan de aula van een begraafplaats helemaal passend zijn. Maar als iemand altijd trouw naar zijn ‘eigen’ kerk ging waarom dan niet de dienst daar houden? Of voor iemand die graag festivals bezocht de afscheidsbijeenkomst buiten in een tent? Maar het kan ook gaan om een oude loods die de stoerheid en bravoure van een overledene weerspiegelt.

Afgelopen weken hebben wij weer een aantal uitvaarten mogen verzorgen op bijzondere locaties. Divers in aantal gasten en sfeer. Dan kan je denken, dat kost zeker ook veel meer. Ja, soms wel. Een tent opbouwen en inrichten kost inderdaad een paar duizend euro meer dan in een aula. Immers alles moet worden opgebouwd, van beeld en geluid tot stoelen om op te zitten. Echter een aula van het crematorium kost ook bijna duizend euro. En dan zijn andere gebouwen vaak ongeveer net zo duur of zelfs nog voordeliger dan een aula.

De sfeer van een uitvaart zit natuurlijk niet alleen in de locatie. Zo hadden wij rondom de kist van een overledene 600 tulpen geplaatst omdat zij zo enorm fan was van de bollenvelden en de tulp haar favoriete bloem was. Zo komt de persoonlijkheid van de overledene terug in de sfeer van de uitvaart.

Dat is ook het mooie van het werk van ons als uitvaartverzorgers. Het luisteren naar families en daaruit filteren wat voor hen belangrijk is. Met die input kunnen wij dan adviseren wat passend is, van heel klein en intiem tot een bijzonder detail of locatie.