Begraven of cremeren, wat is duurzamer?

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de vraag wat duurzamer is: begraven of cremeren. Uit die onderzoeken blijkt dat de keuzes rondom een uitvaart zwaarder wegen dan de uitvaarttechniek op zich. Neem bijvoorbeeld een grafmonument bij begraven. Kiest u voor een groot granieten monument, dan is de impact van begraven op het milieu zeer groot. Kiest u voor een natuurlijke zwerfkei of een houten monument, dan is de milieu-impact veel kleiner. Bij cremeren geldt hetzelfde. Een niet-duurzame kist heeft meer impact op het milieu dan een duurzaam model.

De conclusie is dat de details van de uitvaart belangrijker zijn dan de keuze voor welke uitvaarttechniek u kiest. Daarin kunnen wij u met de GreenLeave uitvaart terzijde staan.

Ook een natuurbegraafplaats kan invulling geven aan de wens voor een duurzame uitvaart. Hiervoor geldt hetzelfde principe als voor de uitvaarttechnieken: de keuze van de details bepalen de mate van duurzaamheid. Bijvoorbeeld de reisafstand naar de begraafplaats, het grafmonument of het type kist. Veel natuurbegraafplaatsen stellen ook uitgebreide regels aan het begraven op een natuurbegraafplaats. Wij kunnen u daar uitgebreid over informeren.

Duurzaam begraven
Denkt u aan een duurzame begrafenis, dan zijn een aantal aspecten van belang. Zo is er de keuze voor de uitvaartkist. Begraven zonder kist is het meest duurzaam. Wel moet bijna altijd gebruik worden gemaakt van een lijkwade. Om de overledene in een lijkwade waardig naar het graf te kunnen brengen, wordt gebruik gemaakt van een draagbaar. Die wordt ook mee begraven. Wij bieden diverse draagbaren van bamboe of Nederlandse wilgentenen.

Kiest u liever voor een uitvaartkist, dan zijn de afbreekbaarheid en hernieuwbaarheid van de kist samen met de herkomst van belang. In ons assortiment hebben wij een mand gemaakt van Nederlandse wilgentenen, een kartonnen kist en een aantal kisten van binnenlands hout met een FSC keurmerk. De kisten zijn van binnen bekleed met hennep of linnen, wat de meest duurzame bekledingen van dit moment is. De tarieven van onze kisten vindt u in deze lijst. Meer soorten kisten vindt u hier.

Milieuvriendelijk cremeren
Kiest u voor duurzaam cremeren in een uitvaartkist, dan is van belang hoe zwaar de kist is. Is het een zware houten kist, dan hoeft er in het crematorium zo min mogelijk te worden bijgestookt. Een draagbaar of een lijkwade zijn bij een crematie dan ook minder duurzaam dan een uitvaartkist. Dat neemt niet weg dat deze mogelijkheden altijd nog duurzamer zijn dan een traditionele kist van bijvoorbeeld spaanplaat. Onze uitvaartkisten van wilgentenen en binnenlands hout zijn voor cremeren de meest duurzame keuzes.

Heeft u vragen over een duurzame kist, lijkwade of draagbaar? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij geven u altijd vrijblijvend en kosteloos advies.

Hier vindt u een overzicht van de begraafplaatsen en crematoria in onze omgeving.