Uitvaart Doe-het-zelven.

Uitvaart Doe-het-zelvenNet als bij zelf schilderen, je bent er druk aan, maar wil je er op dat moment ook druk aan zijn?

Bol.com verkoopt iets nieuws en het is meteen groot nieuws. Wat ze nieuw in het assortiment hadden? Uitvaartkisten. Is dat raar? Nee, het past in een trend dat sommige mensen graag zoveel mogelijk zelf doen, ook bij een uitvaart.

Wat kan je dan zelf doen bij een uitvaart?

Eigenlijk alles, als je maar goed voorbereid bent. Dat is natuurlijk ook meteen het lastige met de dood, die komt heel vaak onverwacht. En vooraf over de dood praten dat doen mensen nog steeds liever niet. Maar als je weet wat je wil kan er veel zelf gedaan worden. Voor de hand liggend zijn de laatste verzorging zelf doen, een kist timmeren, locaties regelen, aangifte van overlijden doen, formaliteiten regelen en de plechtigheid vormgeven. Echter veel dingen kunnen tegenwoordig ook makkelijk los van een complete uitvaart worden ingekocht. Een kist verkopen wij namelijk ook bij ons gewoon online, net als een rouwauto huren of de laatste verzorging uitvoeren.

Is het een mindere uitvaart als je alles zelf doet?

Dat hoeft zeker niet. Zo hebben wij laatst voor een familie alleen een kist, een koeling voor de opbaring en de rouwauto op de dag van de uitvaart geleverd. De rest deed de familie zelf en het was in alle eenvoud een prachtig passend afscheid.

Is een uitvaartondernemer dus overbodig?

Nee dat denk ik ook weer niet. Sommigen laten hun huis schilderen en anderen doen het zelf. Dat kan bij een uitvaart ook. Wij nemen veel zorgen uit handen en geven nuttige adviezen. Aan een uitvaart besteden wij gemiddeld 30 uur. Dat werk moet in grote lijnen toch gebeuren, maar dan door iemand die niet zo veel ervaring heeft en net een dierbare heeft verloren. Dat moet je dan dus heel graag willen doen. Door met een deskundige samen te werken heb je meer ruimte voor het verwerken van je verdriet en om met eigen inbreng een mooi afscheid te organiseren. Dat neemt niet weg dat uitvaart doe-het-zelven hipper is dan ooit. Net als bij zelf schilderen, je bent er druk aan, maar wil je er op dat moment ook druk aan zijn?

Dit blog is ook als column verschenen in de Gooi- en Eemlander en Almere Deze Week in mei 2017.