(Ver)Werken.

Rouwen is hard werken wordt weleens gezegd. Heelt de tijd dan niet alle wonden? Met het verstrijken van de tijd kan een verlies dragelijker worden, meer geaccepteerd, maar het verlies een plaats geven gaat meestal niet vanzelf.

Voor iedereen is het rouwproces verschillend, er zijn veel boeken geschreven over de verschillende stadia die rouwenden doorlopen, maar niemand volgt die precies. En wanneer ben je dan klaar met verwerken? Een definitie die ikzelf mooi vind: “Het verlies is verwerkt als je je leven na een tijdje weer op zinvolle wijze kan voortzetten, met daarin plaats voor het verlies”.

Rouwen lijkt soms een heel passief proces, maar juist door het actief te benaderen komen veel mensen verder. Blijven praten over de overledene is daar een belangrijk onderdeel van, net als stilstaan bij belangrijke momenten uit het leven samen, zoals een verjaardag of trouwdag. Op die dagen kan je ook met andere nabestaanden afspreken en zo actief bezig zijn met het samen een plaats geven. Rituelen in welke vorm dan ook kunnen daar bij helpen.

Rondom deze periode beginnen de reclames voor Valentijnsdag weer, het gemis aan een geliefde kan dan extra boven komen. Want een dag voor de liefde, als je grote liefde er niet meer is blijft lastig. Om die reden organiseren wij op 14 februari voor de 2e maal ‘In liefde gedenken’. Een herdenkingswandeling om actief bezig te zijn met het verlies van een dierbare. Op de Nieuwe Begraafplaats in Huizen is dan een wandelroute uitgezet met verschillende interactieve momenten om stil te staan bij het gemis en de liefde die er was te blijven uiten. Meer informatie: https://rebel-uitvaart.nl/inliefdegedenken2020/