Vleugels geven.

Mijn werk bestaat uit families helpen in een moeilijke tijd. Als uitvaartbegeleider ontzorg je naasten en ga je het gesprek aan om samen tot een goed afscheid te komen. Hoe groots en meeslepend of klein en intiem het ook kan zijn, het moet voor de familie goed voelen.

Na een uitvaart is het dan altijd fijn om te horen dat families de steun en hulp als prettig ervaren hebben en dat ze terug kijken op een mooi afscheid. Je hebt als uitvaartbegeleider ook niet altijd door hoe belangrijk voor families je werk ervaren wordt. Je tracht immers altijd op de achtergrond ons werk te doen, onopvallend, maar aanwezig waar nodig.

Afgelopen week ontving ik een bedankje voor mijn werk na een uitvaart waar ik stil van werd en mij ook deed beseffen wat voor rol je in het kwetsbare proces na een overlijden hebt.

Omdat ik het zo indrukwekkend vond wat deze familie schreef wil ik daar een paar stukjes uit delen die onze rol wel heel mooi uitdrukt.

“Vleugels- die heb jij ons gegeven tijdens de week van het overgaan van mijn vader en de dag van afscheid. En op de dag van de viering van zijn leven heb jij ons met jouw team ons gedragen.”

“In het Engels komt het woord ‘smoothness’ in mij op – het ging zo ‘vanzelf’- onze samenwerking en al jouw deskundigheid, aandacht en liefde voor je vak en de mensen maakt dat ik echt met vreugde terugkijk op een indrukwekkende week van herinneringen, veel beslissingen en uiteindelijk een dag die bestond uit een palet vol prachtige kleuren. Alles was perfect en ik weet zeker dat mijn vader trots meekeek en ook jou zou willen bedanken voor jouw professionele liefdevolle leiderschap.”

Hier word ik toch wel erg verlegen van eerlijk gezegd. Ik help graag mensen, maar dat ons werk zo mooi ervaren wordt geeft kracht om door te gaan. Het sterkt mij ook om mij volledig in te blijven zetten voor elke volgende familie die een beroep op ons doet en ook hen vleugels te geven.

Onderstaand plaatje kwam ik tegen op internet en die verwoordt naar mijn idee mooi de beeldspraak van de familie. De maker zou ik graag de credits willen geven, maar ik kon helaas niet achterhalen wie het gemaakt heeft.

Vleugels geven aan iemand met een last; Rebel uitvaart