Voldoening.

Deze week was ik in gesprek met mijn nieuwe collega Wouter, hij vertelde mij waarom hij het werk als uitvaartbegeleider zo veel voldoening vind geven. Omdat hij het zo mooi verwoorde wilde ik dat graag met u delen:

De afgelopen weken heb ik mooie families mogen begeleiden. Eén daarvan was eenvoudig en door die eenvoud zeer krachtig. Soms voel je in de eenvoud de liefde doorklinken en ervaar ik de verbondenheid met de overledene en had ik het mooi gevonden om persoonlijk met hem of haar te praten. Soms raken verhalen mij omdat ik mezelf herken, of omdat ik hetzelfde heb meegemaakt, op zoek naar mezelf, wie ben ik eigenlijk?

De anderen hadden wat meer werk gemaakt van het afscheid. Er werd gelachen om de prachtige verhalen die het leven zo mooi maakte. Er werd gekibbeld. In liefde werd ieders mening aangehoord om zo voor ieder gezinslid een persoonlijk afscheid te creëren.

Graag gebruik ik dit woord, creëren. We werken samen ergens naar toe. We hebben een doel en dat is de dag van de uitvaart. De dag van het echte afscheid. We creëren met elkaar een prachtig en persoonlijk requiem. Dat extra stapje wat juist dat ene ritueel bijzonder, waardevoller en toekomstbestendig maakt.

Juist deze stapjes maken mijn werk zo mooi. Een persoonlijk, door mij geschreven gedicht bij het sluiten van de kist, geïnspireerd op de woning waar ik binnenkwam. Dat mooie en moeilijke ritueel wat de basis legt voor de daadwerkelijke afscheidsdienst.

Soms passen gedichten en rituelen niet en dan is een bijzonder muziekstuk beter op zijn plaats, gewoon stil luisteren en aanwezig zijn. Vaak zit het in kleine momenten, kleine dingen die het leven voor de toekomst iets draaglijker maken. Want ik ben ervan overtuigd dat rituelen helpen om verlies een aparte plaats te geven. Verdriet en gemis zullen blijven, maar juist die speciale plaats maakt de herinnering bijzonder.

Wilt u dat wij uw uitvaart ook waardevoller maken? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een kennismaking met Wouter of collega uitvaartverzorgers Monique, Gerlinda, Angelique of Mijndert.

Dit blog is ook als column geplaatst in de Gooi en Eemlander en Almere Deze week van september 2018