Waarheen, waarvoor.

“Waar worden tekort schieten, spreekt de muziek”. Dit is een citaat van een bekende schrijver uit de 18e eeuw. En dat dit echt zo is, blijkt voor mij wel uit het feit dat er zo vaak van muziek gebruikt wordt gemaakt bij een uitvaart. Dezelfde liedjes die tijdens verschillende uitvaarten worden afgespeeld, maar ook vaak hele bijzondere muziek. Muziek die ikzelf nooit eerder gehoord heb.

Alle muziekgenres komen voorbij bij een uitvaart. Het is niet meer zo dat er standaard gekozen wordt voor: “Waarheen, waarvoor (leidt de weg)” van Mieke Telkamp, die periode is (gelukkig) voorbij. Elke familie kiest altijd zelf zorgvuldig muziek uit met een bepaalde reden. Soms omdat het zo goed past bij het moment, zoals bijvoorbeeld “Time to say goodbye” van Andrea Bocelli. Muziek die de emotie van de familie verwoord zoals “Vanaf vandaag” van Rob de Nijs of muziek waar de overledene zelf erg van hield, zoals “Heb je even voor mij” van Frans Bauer.

De zoektocht naar de juiste muziek kan soms erg lastig zijn voor families. Zeker als de overledene zich daar nooit over heeft uitgesproken of weinig naar muziek luisterde. Daarom circuleren er op internet ook vele Top 50 lijsten met voorbeelden van muziek die goed past bij een uitvaart. Ook op onze site is een Top 50 lijst van uitvaartmuziek te vinden, maar voor dit blog heb ik met mijn col­lega’s een uitvaartmuziek tips Top 10 samengesteld met (naar ons idee) mooie uitvaartmuziek, die (te) weinig gebruikt wordt. Bijvoorbeeld “Gone too soon” van Michael Jackson. Benieuwd naar de overige 9? Die vindt u onderaan deze pagina, daar kunt u de muziek ook meteen beluisteren.

Niet iedereen vindt elke muziek even passend. Ik heb genoeg commentaar gehoord toen er DJ Jean (stevige housemuziek red.) gedraaid werd op een uit­vaart. En wat te denken van het muziekstuk met videobeelden erbij van het nummer “Quand c’est?” van Stromae waarin nogal expliciet de ziekte kanker verbeeld wordt?

Erg heftige emoties kan zoiets losmaken. Misschien om bij de keuze van muziek dus ook te denken: Waarheen moet dit leiden en waarvoor draaien wij deze muziek?

 

Uitvaartmuziek tips Top 10

De volgorde van de muziek in onze lijst met aanbevelingen is niet erg van belang. Deze muziek heeft ons geraakt op een of andere wijze en lijkt ons goed passen bij uitvaarten. Het past ongetwijfeld niet bij elke uitvaart en het is ook zeker niet de bedoeling iets op te dringen, maar wel om na te denken over waarom iets gekozen wordt. De meeste nummers uit deze lijst hebben zeer aansprekende teksten voor bepaalde situaties. Heeft u nog tips voor passende muziek bij een uitvaart? Deel het gerust met ons via het reactieformulier onderaan de pagina.

De volledige Top 10 lijst:

De volgorde van deze lijst is niet een rangorde

  1. Gone too soon, Michael Jackson
  2. Dance with my father, Luther Vandross
  3. Tijd om te gaan, Stef Bos
  4. The Family Tree, Venice
  5. Catch & Release, Matt Simons
  6. Schindler’s List, Janine Jansen
  7. Zeg me dat het niet zo is, Sjors van de Panne
  8. Fly, Ludovici Einaudi
  9. This World, The Young Beethoven
  10. Mooie dag, Bløf

 


Dit blog is ook geplaatst als column in de Gooi en Eemlander en de Almere Deze week in de maand september.

Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op!