Wat trek ik aan naar een uitvaart?.

Best lastig begrijp ik vaak van mensen, wat trek je aan naar een uitvaart? Wat is gepast? Dat hangt natuurlijk sterk van de familie af van wie een dierbare is overleden, maar ik ga proberen een paar handvatten en tips te geven.

Tips voor kleding naar een begrafenis

De eerste stelregel is dat als er niets op de uitnodiging staat, eigenlijk alles kan. Families zijn dankbaar dat je de moeite neemt om te komen, hoe je er uitziet maakt niks uit. Staat er wel iets op de uitnodiging over kleding? Probeer, hoe subtiel ook, daar wel iets mee te doen. Past bijvoorbeeld iets kleurigs dragen naar een uitvaart niet bij jou, denk dan eens aan een kleurrijke tas, sjaal, das, pochet, sieraad, sokken etc.
Afgelopen week had ik een uitvaart waar iemand zich compleet bezwaard voelde omdat hij in zijn werkoverall kwam. Hij kon alleen tussendoor uit zijn werk langs en had geen mogelijkheid om zich om te kleden. Familie vond het prachtig dat hij er was, hij voelde zich dus voor niets bezwaard. Maar toch voelde het niet goed voor hem.

Een klassieke uitvaart

Ik had ook nog een hele klassieke uitvaart, met een dienst in de Katholieke kerk. Daar was echt bijna iedereen in een donker kostuum of jurk. Kom je dan in een rood jasje zoals een mevrouw wel had gedaan, dan val je op. Dat is misschien niet de aandacht die je wenst. Vond de familie het erg, welnee, maar die mevrouw wel.
De tweede stelregel is, als je het belangrijk vindt, kleed je iets formeler dan je normaal gesproken doet. Stemmige kleuren zijn misschien wat saai, maar je valt niet op. Zeker bij kerkelijke uitvaarten is de kans groot dat de familie formeel gekleed is. Daar kan je dus rekening mee houden. Het getuigt van respect als je je aanpast aan de familie van de overledene. Nog een tip, als een paraplu nodig lijkt, probeer een stemmige kleur mee te nemen zonder opzichtige reclame.

Tot slot nog een tip voor vooral dames. Als het om een begrafenis gaat dan zijn hoge hakken niet altijd de juiste keuze. Veel paden zijn niet verhard of ongelijk, je zal niet de eerste zijn die een schoen achterlaat in het gras.

Schoen met hoge hak die vast zit in het zand bij uitvaart