Corona uitvaartrituelen.

Nu in Nederland vergaande maatregelen gelden voor het beperken van het coronavirus trachten wij als uitvaartonderneming voor iedereen een warm afscheid te organiseren. Passend bij de overledene, bij de nabestaanden en binnen alle nieuwe regels die er gelden. Zo mogen er bijvoorbeeld maar maximaal 30 personen bij een uitvaartplechtigheid aanwezig zijn.

Een aantal rituelen voor het meebeleven van een uitvaart in coronatijd willen wij hier met u delen.

Kaarsen aansteken

Bij uitvaarten steken wij vaak een kaars aan omdat het licht van de kaars het leven van iemand kan symboliseren en de warmte van de kaars de warmte die iemand gaf mag blijven uitstralen.
Maar als niet iedereen aanwezig mag zijn door de corona maatregelen kan men er ook voor kiezen om iedereen te vragen om op een bepaalde dag en tijd een kaars aan te steken ter nagedachtenis. Door het licht is men dan allen met elkaar verbonden.

Bloemen

Veelal zijn er bloemen welkom bij een uitvaart. Nu niet iedereen aanwezig kan zijn kan er ook gevraagd worden om vooraf iedereen 1 bloem op het adres van het afscheid te laten bezorgen. Tezamen kunnen die dan gebundeld worden tot een boeket die het meeleven van de anderen die niet aanwezig konden zijn toch symboliseert.

Erehaag

Vroeger was een grote stoet van lopende mensen heel gebruikelijk bij een uitvaart, nu is dat veel minder door het gebruik van auto’s. Maar nu niet iedereen de plechtigheid mag bijwonen kan er gekozen worden voor een erehaag van mensen als eerbetoon aan de overledene. De nabestaanden worden gesterkt door de aanwezigheid van bekenden en geven een dierbare herinnering aan het afscheid. Als locatie van de erehaag kan gedacht worden aan het woonadres van de overledene, maar bijvoorbeeld ook op een plek waar hij graag kwam.

Condoleance nieuwe stijl

Samenkomsten met meerdere personen zijn verboden, maar veel families willen toch graag gecondoleerd worden of anderen de gelegenheid geven om afscheid te nemen. Daarom is er bij ons Uitvaartcentrum in Huizen nu de mogelijkheid van een condoleance nieuwe stijl. In onze entree met glazen pui die open kan maken wij een opbaarruimte waar de familie bij hun dierbare kan staan. Gasten kunnen dan buiten onder onze luifel door langskomen, de familie op afstand groeten en medeleven betonen en indien gewenst door de familie kan er afscheid genomen worden van de overledene.

Gedachteniskaartje

Nabestaanden stellen familie vrienden en kennissen vaak op de hoogte van het overlijden van een dierbare door het sturen van een rouwkaart, in welke vorm dan ook. Met een rouwkaart kan ook een los kaartje worden verzonden met het verzoek om enkele herinneringen of gedachten met de familie, vrienden te delen als troost nu dat niet rechtstreeks kan worden overgebracht tijdens een condoleance.
Ook een ‘in memoriam’ pagina op het internet is hiervoor een idee, door op de kaart te verwijzen naar die speciale pagina kan men daar zijn of haar gedachten met de familie delen.

Live stream

Door de huidige techniek kan elke uitvaart tegenwoordig live uitgezonden worden zodat een ieder vanuit huis de uitvaartplechtigheid kan bijwonen. Ook kan er gekozen worden voor een video-opname of er kunnen foto’s worden gemaakt door een fotograaf zodat anderen zich later ook een beeld kunnen vormen van de uitvaart.

Corona maatregelen

Welke maatregelen gelden er voor uitvaarten? De antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u op de pagina: Uitvaart tijdens Corona.