De laatste zorg.

De laatste zorg in goede handen is al jaren onze bedrijfsslogan. Bij ons kan je gerust alle zorgen omtrent een overlijden uit handen geven. Echter bij een uitvaart is er ook nog een ander soort laatste zorg waar ik het nu over wil hebben: De laatste verzorging van een overledene, ook wel afleggen genoemd.Benodigdheden laatste verzorging overledene

Het afleggen houdt in dat iemand gewassen, gekleed en verzorgd wordt zodat er daarna op een waardige manier afscheid kan worden genomen. (Op de pagina: Wat is de laatste verzorging? ga ik verder in op de details van afleggen en verzorgen.)

Ter voorbereiding op deze column heb ik een aantal families die pas een uitvaart hebben meegemaakt om hun ervaring gevraagd. Bij elke van deze families heeft namelijk 1 of meerdere familieleden geholpen bij de verzorging. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat helpen bij verzorgen altijd kan. Waarom ik dat belangrijk vind? Het afscheid nemen kan beginnen bij de verzorging, je bent tastbaar bezig met het afscheid en meestal is een overledene op het sterfbed niet op het hoogtepunt van zijn of haar leven. Na de verzorging is dat weer geheel anders, iemand is weer mooi om te zien. Een aantal reacties op mijn vragen: “Het was heel waardevol om je eigen vader te mogen verzorgen.”, “Vond het heel fijn om tot het laatst toe er voor vader te zijn”. Daar gaat het uiteindelijk ook om, de laatste keer iets betekenen voor een dierbare. Bij de vraag of het aan te bevelen is aan anderen: “Als mensen twijfelen zou ik zeggen….. Doen!!!!!”

Je hoeft het ook niet alleen te doen, de uitvaartverzorger kan daar altijd bij helpen. Spreek af dat indien je het te zwaar vind, je het graag toch overlaat of alleen wilt kijken. Alles kan! En als je samen de verzorging doet is deze misschien nog wel in de beste handen van allemaal.

Zijn er vragen? Stel ze gerust! Of lees meer informatie met alle details over afleggen op de pagina: Wat is de laatste verzorging?

Dit blog is als column geplaatst in de Gooi en Eemlander en de Almere deze Week in juni 2016