Doodeng.

Een goed gesprek over de dood, kan dat? Het blijkt dat veel mensen het lastig vinden, doodeng zelfs. Het besef dat je zelf gaat overlijden is ongetwijfeld heel confronterend en, om maar in vaktermen te blijven, wordt liever doodgezwegen. Uit ervaringen met families die wij mochten begeleiden blijkt dat ook wel, vaak werd het onderwerp gemeden, soms zelfs tot na de dood terwijl die overduidelijk naderde. De familie ging toen pas nadenken over wat nu.

Het is natuurlijk vanuit mijn oogpunt als uitvaartverzorger belangrijk dat er gesproken wordt over de wensen van overledene met betrekking tot zijn uitvaart. Maar een goed gesprek over en in de fase ervoor is misschien nog wel belangrijker. Want om open met elkaar te kunnen spreken over wat iemand die gaat overlijden bezig houdt is dierbaar. Zo’n gesprek kan rust geven. Maar ook voor de toekomstige nabestaanden is het fijn om over het onvermijdelijke te spreken. Dan hoeft het niet alleen te gaan over de pijn en wat als ik er niet meer ben, maar het kan juist ook gaan over een leven dat geleefd is. Waar ben je trots op? Misschien zijn er ook wel dingen waar iemand minder trots op is, maar wat altijd onbesproken is gebleven.

Vanuit de overheid is er deze week een campagne gestart over dit onderwerp. De nadruk ligt erg op het stuk levenseindebegeleiding vanuit de zorg. Vooral om te delen dat er meer is dan euthanasie. Iemand mag ook ‘gewoon’ sterven. Op de website www.overpalliatievezorg.nl staat veel informatie hierover, maar daarnaast is er ook een gedeelte met tips over hoe je een gesprek over de dood kan starten met een dierbare. Er is zelfs een module waarin je met hulp de uitnodiging kan schrijven en versturen. Een mooi initiatief die hopelijk de dood iets minder eng maakt.

Tips over omgaan met de dood

Tip 1

Stichting Rituals to Root biedt een workshop ‘Liefdevol Levenseinde’ aan over mogelijkheden om van sterven een liefdevol proces te maken in de palliatieve fase vanwege een ongeneselijke ziekte of door ouderdom.
Het biedt ondersteuning aan vooral naasten van stervenden met praktische handvatten. Om beter voorbereid te zijn in wat je te wachten kan staan als sterven zich in jouw omgeving aandient.
https://www.ritualstoroot.nl/liefdevol-levenseinde-2/

Tip 2

Als iemand in je omgeving te maken krijgt met verlies, dan wil je graag helpen. Maar hoe doe je dat het beste? Wij geven 10 tips over hoe je nabestaanden praktisch bij kan staan na een overlijden. Lees alle tips op onze pagina: Hoe kan ik helpen?

Tip 3

Iemand verliest een dierbare, maar wat zeg je dan tegen iemand? Gecondoleerd, maar is dat niet wat te kort? Het praten met iemand die een dierbare verloren heeft kan zoveel spanning geven dat sommigen besluiten om dan maar niets te zeggen. In een eerder blog hebben geschreven over wat je kan zeggen tegen iemand die een dierbare verloren is. Of juist dat je even niets zegt soms. Lees meer tips op de pagina: Wat kan ik zeggen?