Kleine dingen.

Het zijn de kleine dingen die het doen is een bekende uitspraak. Nielson zong er een lied over. Boeken zijn vol geschreven met tips hoe je er meer van kunt genieten. De kleine dingen die het leven mooier maken zijn belangrijk voor ons.

Dat geldt bij uitvaarten ook zeker, kleine dingen maken het verschil in hoe je de uitvaart en het leven van iemand herinnert. Om duidelijk te maken wat ik bedoel geef ik graag een paar voorbeelden.

Onlangs mocht ik de uitvaart verzorgen van iemand die in zijn leven ‘melkboer’ is geweest. Hij ging langs de huizen met zijn kar en verkocht melk aan huis, jarenlang. Hij was een begrip in het dorp. Bij zijn afscheid hebben wij aan de bezoekers een klein ouderwets flesje met melk meegegeven als herinnering. Op zich zegt dat niet zo veel, maar omdat iedereen zich herinnert hoe positief en opgewekt hij altijd zijn werk deed, kreeg iedereen een glimlach op het gezicht en een warme herinnering van binnen.

Maar het zit niet altijd in iets meegeven, soms is de keuze voor een locatie net zo veelzeggend. Zo mocht ik laatst een afscheid organiseren in de haven rondom de boot van de overledene, met de kist op het dek. Na een laatste groet verliet het schip de haven, vertrokken voor de laatste reis. Zo ook de keer dat ik een uitvaartdienst heb mogen organiseren in een schaapskooi tussen de favoriete schapen omdat het nu eenmaal de passie van iemand was.

Dat is de kracht van kleine dingen. Heb je er weleens over nagedacht? Welk klein ding typeert u?  

Heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op.