Opa.

De bijzondere band met opaRouwend kind uitvaartlego Rebel uitvaart Huizen Almere

Dat opa’s soms een bijzondere band met hun kleinkinderen kunnen hebben is ongetwijfeld bij u bekend. Andersom natuurlijk ook, kleinkinderen zijn vaak helemaal stapel op hun opa.

In mijn werk wordt daar soms uiting aan gegeven in de uitvaart. Kleinkinderen maken een tekening voor op of in de kist, steken een kaarsje aan of vertellen over hun herinneringen aan opa. Laatst echter was de situatie omgekeerd, opa had nog wat in petto voor zijn kleinste kleinkinderen. Iets wat ik eigenlijk zo’n mooi gebaar vond dat wij dat zeker meenemen voor andere families.

Wat had deze opa dan bedacht?

Hij wist al een tijdje dat hij ging overlijden en had er goed over nagedacht. Hij wilde voor de uitvaart iedereen uitnodigen met een enigszins traditionele rouwkaart, maar voor zijn 2 kleindochters wilde hij iets speciaals. Een lichtroze kaart met een foto van opa en naast de aankondiging van het overlijden, een compleet aangepaste tekst in donkerroze letters met uitleg over wat er ging gebeuren. Met dit idee zijn wij aan de slag gegaan, naast de traditionele tekst is door ons uitleg geschreven.

De condoleanceavond is bijvoorbeeld zo verwoord: Op dag datum mag iedereen die hiervoor uitgenodigd is bij het uitvaartcentrum langskomen om oma, papa en mama en jullie te komen condoleren. Daarmee laten de mensen weten dat ze met jullie meeleven en jullie veel sterkte willen wensen met het overlijden van opa. De mensen kunnen ook afscheid nemen van opa door even bij hem stil te staan. Opa is in de kist en daar staat een mooie foto van hem bij.

De uitvaart kan bijvoorbeeld zo verwoord worden: Op dag datum zullen we met een groepje mensen naar het crematorium gaan om daar stil te staan bij het leven van opa. We luisteren naar
verhalen en naar muziek. Daarna nemen we definitief afscheid van opa en komen we nog bij elkaar om samen te zijn. Tijdens dat samenzijn eten en drinken wij iets met elkaar en praten we nog even na over het afscheid.

Hiermee is het voor kinderen heel duidelijk wat er gaat gebeuren en hebben zij ook meteen een mooi aandenken aan opa. Een prachtig idee en een bijzonder uiting van de band die er kan zijn tussen opa en de kleinkinderen.

Dit blog van Mijndert Rebel is ook als column verschenen in de Gooi en Eemlander en Almere Deze Week.