Overlijden in vakantietijd.

Elk sterven brengt stress met zich mee. Hoe verwacht of onverwacht een overlijden ook is, ineens moet er van alles geregeld worden en is het leven niet meer zoals het was. Maar de ene situatie is de andere niet. Zeker niet met een overlijden in vakantietijd.

Overlijden in het buitenland

Denk aan de situatie waarin iemand overlijdt in het buitenland. Dat geeft naast veel extra regelwerk om de overledene weer in Nederland te krijgen ook veel stress voor degenen van de familie die niet mee waren op vakantie. Zij missen een stukje van het proces en kunnen de andere nabestaanden niet steunen.

Nabestaanden op vakantie

Maar wij Nederlanders kamperen graag en als ik dan mensen spreek, probeer ik ze op het hart te drukken om vooral veilig thuis te komen en niet te snel te willen zijn. Het klinkt hard, maar het overlijden is al geweest dus echte haast is overbodig. De uitvaart regelen kan best een dagje wachten of het belangrijkste kan tegenwoordig digitaal in werking gezet worden.

Hoe lang kan je een uitvaart uitstellen?

Hoe lang kan een uitvaart uitgesteld worden als iemand echt van ver moet komen? Is een vraag die regelmatig dan gesteld wordt. Wettelijk gezien is dat heel lang, totdat een lichaam een gevaar voor de volksgezondheid wordt kan de uitvaart uitgesteld worden. Met de huidige koeltechnieken kan dat weken zijn. Dan moet er wel een goede reden zijn, waar een arts en de burgemeester toestemming voor moeten geven.
Hopelijk is het deze zomer weinig mensen overkomen en heeft iedere een rustige vakantie gehad.