Schapen.

Er zijn best wat spreekwoorden over schapen in Nederland, zoals:

“Er gaan veel makke schapen in een hok.”, of “Als er één schaap over de dam is…”. Aan die gezegdes moest ik de afgelopen week toch wel een paar keer denken tijdens een uitvaart die ik mocht begeleiden.

Waarom? Omdat ik een uitvaartdienst in een echte schaapskooi mocht organiseren. Een bijzondere plek, met een – voor de overledene – bijzonder verhaal. Als je je zolang met hart en ziel bezig hebt gehouden met de dieren mag dat ook terug komen in de uitvaart.

Met de beheerders van de schaapskooi is de stal omgetoverd tot bruikbare uitvaartlocatie, wel met alles wat er bij een schaapskooi hoort. Echte schapen in de stal naast de overledene, de mogelijkheid om te zitten op hooibalen, maar wel met moderne techniek zodat alles goed hoorbaar is. En wat blijkt: er gaan veel makke schapen in een hok, want hoewel veel bezoekers vooraf hun twijfels hadden over de locatie, was het een prachtige bijeenkomst die veel van de mensen niet snel zullen vergeten.

Vooral het uitgeleide naar de begraafplaats was bijzonder. De hekken van de schapen gingen open, de kist werd, tussen de schapen door, naar buiten gedragen richting de rouwauto. En de schapen liepen prachtig mee naar de auto. Zelfs toen de rouwauto vertrok liepen ze nog een eindje mee.

Een afscheid geheel in eigen stijl van de overledene, dat vind ik mooi om met de familie samen te mogen creëren. Of het andere spreekwoord: “Als er één schaap over de dam is…” uitkomt; en wij dit vaker gaan doen tussen de schapen, zal de tijd leren. Ik houd u op de hoogte.

Dit blog is ook als column van Mijndert Rebel geplaatst in de Gooi en Eemlander en Almere Deze Week van juni.