Tips voor de ongeschreven regels bij een uitvaart.
Na een van onze laatste blogs merkte ik dat er veel vragen leven rondom de ongeschreven regels rondom een uitvaart. Nu is het zo dat elke uitvaart net iets anders wordt vorm gegeven, van uiterst formeel tot heel informeel in kleine kring. Maar toch zijn er een aantal ongeschreven regels die bijna op elke uitvaart wel van toepassing zijn. Deze keer een aantal tips over deze ongeschreven regels bij een uitvaart.
Bereidt je voor op een uitvaart
Soms zijn er open deuren, maar het begint met de voorbereiding. Wat staat er op de uitnodiging voor de uitvaart? Meestal een rouwkaart, maar we zien ook steeds vaker digitale uitnodigingen of een simpel appje. Waar en wanneer wordt je verwacht? Staat er iets over kleding of bloemen vermeldt? Houdt rekening met de wensen van nabestaanden, dat getuigt van respect. En heb je een rouwkaart ontvangen, maar heb je geen mogelijkheid om te komen, stuur dan een kaart of bericht met je condoleances en verhindering. Dan kunnen nabestaanden daar rekening mee houden met de catering ed, maar geeft hen ook steun dat je aan ze denkt.
Bloemen bij de uitvaart
Wil je een rouwboeket of bloemstuk geven? Probeer dan via de familie of de betrokken uitvaartbegeleider te weten te komen welke kleuren of stijl de familie mooi vindt. Hiermee kan een meer stijlvol geheel worden gecreëerd dan wanneer 1 bloemstuk er volledig uitspringt. Zorg ook dat jouw bloemstuk kleiner is dan die van de meest naaste familie.
Ongepaste aandacht
Kom op de dag van de uitvaart niet te laat. Bereidt je route goed voor, waar kan je parkeren etc. Te laat binnenkomen kan een bijeenkomst verstoren en vestigt onnodig de aandacht op jou. Het draait immers om de overledene en de nabestaanden. De meeste uitvaarten beginnen stipt op tijd en een paar minuten voor aanvang beginnen de formele voorbereidingen waardoor binnenlopen niet meer ongezien kan. Zorg dus dat je minimaal 5 minuten voor die tijd er bent.
Zorg er ook voor dat je telefoon uit staat, het is zeer ongepast om tijdens een uitvaart telefoon te beantwoorden of zelfs maar te horen. Wacht je op een belangrijk telefoontje? Misschien is het dan beter om de plechtigheid aan je voorbij te laten gaan of het telefoontje te laten verplaatsen.
Waar ga je zitten bij een uitvaartdienst?
Bij het plaatsnemen in een aula is het belangrijk om te weten of er voor jezelf een gereserveerde plaats is. Dat geeft de familie met de uitnodiging meestal door, is dat niet zo, laat dan de gereserveerde plaatsen vrij. De medewerkers van de uitvaartonderneming geven daar vaak ook aanwijzingen bij. Zeker als de groep niet heel groot is zullen zij vragen om dicht achter de familie plaats te nemen zodat zij zich gesteund en geborgen voelen. Als iedereen helemaal achterin gaat zitten voelt het kil en afstandelijk.
Condoleances overbrengen
Na een uitvaart of op een speciaal moment is er gelegenheid tot ontmoeting of een formele condoleance. In beide gevallen is het gebruikelijk om de nabestaanden te condoleren. Dat mag op eigen wijze, tips hiervoor vind je op onze pagina: Gecondoleerd. Kan ik dat zeggen? Maar het allerbelangrijkste is je aanwezigheid. Daarmee toon je je verbondenheid en steun voor de familie.
Emotie bij de uitvaart
Tot slot nog een tip, neem een zakdoekje mee. Emotie tonen mag bij een uitvaart, het kan je ineens overkomen. Dat geeft niets, maar onverwacht geconfronteerd worden met emoties en dan geen zakdoekje bij de hand te hebben kan ongemakkelijk zijn. Ben je ze toch vergeten? Vraag het een uitvaartmedewerker ter plaatse voordat de uitvaart start, meestal is een grote voorraad aanwezig.
Heb je vragen of heb je nog tips voor de ongeschreven regels bij een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!