Veel verandert en toch ook niet.

Na 201 jaar toch weer iets nieuws in de geschiedenis van Rebel’s Begrafenisonderneming, de eerste column. Afgelopen jaar vierden wij het 200-jarig jubileum van ons bedrijf waarin ik de 8ste generatie ben die het dankbare beroep mag uitoefenen. En dan nu een maandelijkse column in de Gooi en Eemlander.

Voordat ik de reden voor een column toelicht lijkt het mij goed om mijzelf voor te stellen. Ik ben Mijndert Rebel (35), ik ben getrouwd met Clarine (31) en wij hebben 2 kinderen, Josephine (5) en Thomas (3). Ik werk nu 17 jaar in het uitvaartwezen. Eerst parttime tijdens mijn studies en sinds 2005 fulltime als uitvaartleider. In onze uitvaartonderneming werken wij met 4 uitvaartleiders, Jan, Daisy, Monique en ik. Wij verzorgen uitvaarten in het Gooi en Flevoland.

Er zijn veel vragen rondom overlijden en uitvaarten, over mogelijkheden en kosten, maar vooral ook veel nieuwsgierige vragen naar het werk van een uitvaartleider. Die vragen wil ik graag gaan beantwoorden in mijn columns. Daarnaast zal ik zelf een aantal onderwerpen toelichten en ervaringen met u delen. Wilt u een onderwerp of vraag aandragen? Dat kan, mailt u mij uw onderwerp naar via onze contactpagina of reageer op dit bericht.

Wat mijn doel is met mijn column? De uitvaart meer bespreekbaar te maken en dat er meer van te voren wordt nagedacht over wensen. Het wordt door nabestaanden namelijk als zeer prettig ervaren als zij de wensen van de overledene uit kunnen voeren.

Vroeger werden die wensen nooit kenbaar gemaakt. In de tijd dat mijn voorouders in 1815 besloten om begrafenissen te gaan verzorgen ging alles zoals het hoorde. Thuis werd er opgebaard, de dienst was thuis, de kist was altijd hetzelfde en een crematie bestond nog niet in Nederland. Sindsdien is er veel veranderd en passen wij uitvaarten geheel aan de wensen aan. Of dat nu leidt tot een informeel samenzijn, de uitvaart geheel op de fiets of toch traditioneel, het is belangrijk om een passend afscheid te creëren. Passend bij de overledene en de nabestaanden, hoe de rol van de uitvaartleider er daarbij uitziet is van ondergeschikt belang. Al ruim 200 jaar ondersteunen wij families bij het emotionele proces van afscheid nemen. Veel is veranderd, maar dat niet.

Mijndert Rebel

Column gepubliceerd in Gooi en Eemlander op 23 januari 2016.