Waarom is een uitvaart zo duur?.

Waarom is een uitvaart zo duur?De kosten van een uitvaart zijn een geliefd gespreksonderwerp op verjaardagen heb ik al vaak begrepen. Ik vraag mij alleen af of er soms geen appels met peren worden vergeleken. Ik ben bang dat het vaak zelfs gaat om appels met citroenen vergelijken. Want een algemeen graf op een begraafplaats in Amsterdam kost €1.000,-, hetzelfde type graf in Huizen €2831,20. Een enorm verschil terwijl de rest van de uitvaart qua kist, dienst en kaarten gelijk is geweest.

Maar hoe zit het met de kosten voor een uitvaart? Ik vergelijk het vaak met de kosten voor een trouwerij. Je kan op maandagochtend om 9 uur naar het gemeentehuis gaan in je werkkleding en dan ben je vrijwel voor niets getrouwd. Maar kies je voor een mooie trouwjurk, mooie trouwringen, een bruidsboeket, huur je een kerk af voor een dienst, huur je een fotograaf en een videograaf in en geef je nog een spetterend feest voor een groep vrienden dan zijn de kosten geheel anders. Of het bruidspaar huurt zelfs een weddingplanner in.

Dat is eigenlijk hetzelfde met een uitvaart. Als families weinig wensen rondom een uitvaart hebben dan is een uitvaart niet zo duur. Een moment van afscheid nemen, eenvoudige kist en cremeren is geheel anders dan een uitvaart waarin alle wensen verwezenlijkt worden. En dan krijg je bij elke uitvaart er meteen al een funeralplanner bij die alle zorg rondom het regelen uit handen neemt.

De prijs van een uitvaart wordt ook niet alleen bepaald door de kosten van bijvoorbeeld een graf, hoewel die op sommige begraafplaatsen meer dan de helft van de gehele rekening zijn, maar ook door de hoeveelheid uren die een uitvaartleider aan begeleiding besteedt.

En dan de hamvraag: Maar wat kost dat dan een uitvaart? Een eenvoudige crematie zonder plechtigheid, rouwkaarten en specifieke wensen is compleet voor €2.295,-. Ter vergelijking: een crematie zoals de meeste mensen die voor zich zien kost gemiddeld €5.700,-. Echter zijn er ook crematies die €12.000,- kosten. Dat kan je duur noemen, maar als de uitvaart is zoals iemand geleefd heeft hoeft dat niet duur te zijn.

Dit blog is ook als column van Mijndert Rebel geplaatst in de Gooi en Eemlander en Almere Deze Week van juni 2017