ASjemenou.

ASjemenouAsbestemming thuis bewaren in urn

In Nederland wordt ruim 60% van de Nederlanders gecremeerd. Veel mensen weten wel te vertellen of ze begraven of gecremeerd willen worden. Als mensen kiezen voor begraven, weten ze vaak ook of er een grafmonument o.i.d. geplaatst moet worden. Na een crematie is dat anders. Dan moet er veelal nog nagedacht worden over de asbestemming.

Verschillende vormen van asbestemming

In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as 30 dagen in het crematorium blijft om eventueel door Justitie onderzocht te kunnen worden. En dan komt de keuze uit een van de vele mogelijkheden die er zijn voor de asbestemming.

Verstrooien van de as

Dat kan op vele manieren. Op een daarvoor bestemde plek zoals op het crematoriumterrein of een begraafplaats. Maar veel mensen kiezen er voor om te verstrooien op een voor hen dierbare plek, bijvoorbeeld waar de overledene graag ging wandelen. Mag dat zomaar? Ja en nee, voor een verstrooiing op open water is geen toestemming nodig, maar op land wel. Je kan je natuurlijk afvragen wie het in de natuur controleert, maar officieel moet het wel. Ingewikkeld hoeft dat helemaal niet te zijn. Voor een verstrooiing in het Goois Natuurreservaat is bijvoorbeeld 1 mailtje (gooisnatuurreservaat@gnr.nl) een week van te voren genoeg om daarin te melden waar en wanneer de as verstrooid gaat worden. Zolang er geen officiële gedenkplaats wordt gemaakt en er geen hinder voor anderen is wordt het toegestaan.

Bijzetten van de as

De as kan ook bijgezet worden in een urnenmuur (ook wel columbarium genoemd) of begraven op een begraafplaats. Begraven kan in zowel een speciaal urnengraf, in een urnentuin (de urn staat dan zichtbaar, wel verankerd, boven de grond) of in een normaal (bestaand) graf. Het verschilt per begraafplaats wat voor mogelijkheden er zijn met betrekking tot een asbestemming.

Thuis bewaren van de as

De as mag ook thuis bewaard worden. Dat kan in de standaard asbus, in een sierurn of een assieraad.

Veel nabestaanden kiezen voor een combinatie. Bijvoorbeeld een beetje as in een sieraad om bij zich te dragen, een beetje in een sierurntje thuis bij iemand en de rest wordt verstrooid.

Dit zijn echt de hoofdlijnen, er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor as. Met een boot of vliegtuig verstrooien tot een boom met de as laten groeien tot een tatoeage zetten. Toen ik pas voor onze website alles weer doornam, drong het nog eens goed tot mij door: ASjemenou, wat is er veel mogelijk!

 

Geplaatst als column 5 in de Gooi- en Eemlander en de Almere Deze week