Duurzame asbestemming
Nabestaanden mogen zelf bepalen wat er met de as gebeurt na een crematie. Zo kunt u de as bijvoorbeeld (laten) verstrooien. U kiest zelf of u daar bij wilt zijn of niet. Ook kan de as in een urn worden bijgezet of begraven, op een later moment. De as bewaren in een assieraad, en het op die manier bij u dragen, kan ook. Misschien weet u nog niet wat u met de as wilt doen. Dat geeft helemaal niets. In alle rust kunt u hierover nadenken. Met het crematorium spreekt u dan een periode af voor hoe lang zij de as bewaren. Wij kunnen het ook voor u bewaren, zolang u maar wilt.
Als het gaan om duurzaamheid, dan is asverstrooiing is het meest duurzaam. Dat is minder het geval bij een sierurn of het begraven of bijzetten van de as. Veel urnen zijn gemaakt van materialen die niet hernieuwbaar zijn en die buiten Europa worden geproduceerd, vaak onder slechte omstandigheden. Bij een GreenLeave uitvaart zijn deze standaard producten dan ook minder geschikt. Als alternatief hebben wij urnen en monumenten die wel van hernieuwbare materialen en op duurzame wijze zijn gemaakt. Zoals urnen van hout, klei, vilt en plantaardige materialen. Ook hebben wij een aantal biologisch afbreekbare urnen, die de as na verloop van tijd laten opgaan in de natuur.
Onze houten ecologische urnen worden geleverd door Martin van der Wilt met als naam “Herinneren in Hout”. Hij zegt zelf over zijn urnen en het proces het volgende:
“Voor het maken van een urn kies ik het stuk hout zorgvuldig uit. Ik let daarbij op uiterlijke kenmerken in de boomstam die wijzen op een ‘verborgen schoonheid’. Dat kan bijvoorbeeld een taksplitsing zijn. Daar zit bijna altijd een prachtige golvende tekening in het hout. Ook plekken waar vroeger takken zijn gesnoeid, leveren een interessante structuur. Het meest interessant zijn ‘wratten’ aan de boom. Iedereen kent ze wel: de bolvormige uitstulpingen, vaak dichtbegroeid met kleine takjes.
De vorm van de urn wordt pas bepaald als het hout op de draaibank zit. Al draaiende kom ik vaak voor verassingen, leuke en soms minder leuke. Bij het ‘uitpakken’ van het hout bepaal ik de uiteindelijke vorm. Geen enkele urn is dus hetzelfde. Ik draai de urnen nog niet in de definitieve vorm, na het draaien zullen ze door de vrijgekomen spanningen in het hout nog een klein beetje vervormen. Ik werk nu eenmaal met niet altijd met saaie, spanningsloze stukken hout.
Nadat de urnen zorgvuldig zijn gedroogd, worden ze in de definitieve vorm gedraaid en geschuurd, met een steeds fijnere korrel schuurpapier. Vervolgens worden ze gepolijst met een speciaal mengsel van schellak en wassoorten, die wordt aangebracht terwijl de urn op de draaibank draait. Door de wrijvingswarmte ‘smelt’ als het ware de politoer. Daardoor ontstaat een prachtige glans. Daarna wordt de urn op een polijstmachine uitgepoetst met een lamswollen schijf. Tot slot wordt de urn aan de onderzijde voorzien van een brandmerk logo en wordt de houtsoort, datum en een uniek nummer in de onderzijde gegraveerd.”
Wilt u meer weten over asbestemming of urnen, kom dan eens langs in onze uitvaartwinkel of in ons uitvaartcentrum. Daar hebben wij een mooie voorbeeldcollectie. Wij kunnen ook bij u thuis langskomen.