Uitvaartverzekering (2).

Naar aanleiding van mijn eerdere blog van januari over een uitvaartverzekering kreeg ik een aantal vragen. Daarom wil ik er nog iets meer over vertellen.

Is een uitvaartverzekering nodig?Natura uitvaartverzekering verplicht? Rebel uitvaart Huizen en Almere

Dat hangt af van uw eigen situatie. Stel uzelf de volgende vraag: als morgen u of uw partner overlijdt, kunt u dan de uitvaart vanaf uw bankrekening betalen? Gemiddeld een bedrag van €5.500,- tot €7.000,-. Zo nee, dan is een uitvaartverzekering aan te raden want het risico is dan dat uw nabestaanden voor een probleem komen te staan. Ook als er wel vermogen is, maar dat zit vast in een huis maakt het ingewikkeld voor nabestaanden. Het kan maanden tot een jaar duren voordat het geld vrijkomt. Immers het huis moet wel eerst worden verkocht.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Er zijn een paar verschillende soorten verzekeringen:

1. Een levensverzekering, die keert geld uit dat gebruikt kan worden voor de uitvaart, maar dat hoeft niet.
2. Een natura sommenverzekering, deze keert een bepaald bedrag uit voor de uitvaart, deze keert niet uit aan de nabestaanden, maar betaalt rechtstreeks de factuur van de uitvaart.
3. Een natura pakketverzekering. Het nadeel van dit type verzekering is dat er uitgekeerd wordt op basis van een vastgesteld pakket, het biedt weinig ruimte voor eigen wensen. Een voordeel is dat er het zekerheid geeft over uitkering.
4. Er bestaan ook deposito’s voor uitvaartkosten. Dit is feitelijk geen echte verzekering want u stort een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening. Hierover krijgt u wel rente, maar de uitkering is gelijk aan de storting plus rente. Het voordeel van dit type is dat er belastingvoordelen aan kunnen zitten. Het nadeel is dat het geld er nu ook moet zijn om te kunnen storten.

Tips voor de keuze van een uitvaartverzekering

Van de genoemde 3 keuzes is de natura sommenverzekering in de meeste gevallen het meest geschikt als uitvaartverzekering. Het geld moet namelijk besteedt worden aan de uitvaart en kan dus niet ergens anders aan uitgegeven worden. Daarnaast biedt dit type verzekering wel vrijheid in keuze van de invulling van de uitvaart. Meestal ook in de keuze voor welke uitvaartverzorger men mag kiezen. Dit type polis geeft flexibiliteit en vrijheid. Let bij het afsluiten ook op of de polis waardevast is. Stijgt deze mee met gemiddelde prijsstijgingen? Dit wordt meestal indexatie genoemd, dit is echter niet gratis, de premie stijgt ook na een verhoging. Stijgt een polis niet automatisch mee dan is dat ook niet erg, het is alleen wel van belang om elke 10 jaar de polis even tegen het licht te houden of deze nog passend is bij uw situatie.

Één ding is van groot belang: Een natura verzekering moet je niet voor een te hoog bedrag afsluiten, zijn de kosten van de uitvaart lager dan de polis? Het overgebleven bedrag kan niet zomaar uitgekeerd worden aan de nabestaanden.

Het is dus verstandig om vooraf te inventariseren wat een uitvaart zoals u die voor u ziet kost. Dat hoeft niet tot op elk detail, maar een globale inschatting is wel van belang. Wilt u weten wat een uitvaart kost? Vul hiervoor onze Uitvaartcalculator in, dit geeft een redelijke inschatting.

Meer informatie of advies kan ook. In een persoonlijk gesprek vertellen wij het u vrijblijvend en kosteloos. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.

Dit blog is ook geplaatst als column van Mijndert Rebel in de Gooi en Eemlander en Almere Deze Week van april.