Uitvaartverzekering verplicht?.

“Is een bepaalde uitvaartverzekering verplicht om een uitvaart door u te laten verzorgen?”

is een vraag die ik regelmatig krijg. Het antwoord is simpel: nee, wij verzorgen uitvaarten voor iedereen, verzekerd of onverzekerd.

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering is het wel goed om te realiseren dat er verzekeraars zijn met een eigen uitvaartonderneming en ze u dan proberen te verplichten de uitvaart door hen te laten verzorgen. Ook als deze niet aan uw wensen voldoet of zelfs helemaal niet in uw omgeving gevestigd is. U zit daar echter nooit aan vast. De keuze voor een andere uit­vaartondernemer kan wel financiële consequenties hebben. De verzekeraar zal bijna altijd zeggen dat u duurder uit bent bij de keuze voor een onafhankelijke ondernemer. Maar is dat zo?

Het uitvoeren van een uitvaart is voor een uitvaart­verzekeraar altijd een kostenpost, de service is dan ook vaak minder hoog dan bij een ongebonden uitvaartverzorger. Daarnaast leert de ervaring dat de verzekeraar in de basis goedkoop is, maar in elke afwijking of extra dienst te duur is. Een voorbeeld: één van de grote 3 uitvaartverzekeraars/verzorgers biedt in haar pakket een standaard kist, veel mensen willen die liever niet en kiezen voor een andere. Deze kist is zomaar een paar honderd euro duurder dan bij een andere uitvaartondernemer. Recentelijk hebben wij alleen een kist geleverd ruim 100 kilometer bij ons vandaan voor een uitvaart die door een andere ondernemer werd verzorgd waar exact dezelfde kist ruim €350, – duurder was. Zelfs met de extra bezorgkosten meegerekend.

Sommige verzekeraars bieden naast een vaste uitke­ring een extra ledenkorting oplopend tot € 1.000, -. Een heel bedrag, maar er wordt niet bij vermeld dat de prijzen die ze bij een uitvaart berekenen gemiddeld wel €1.500,- hoger kunnen zijn dan bij andere ondernemingen op een totale uitvaart. Een sigaar uit eigen ‘kist’ dus.

Een kanttekening maak ik hierbij wel. Heeft u een natura verzekering met een vast dienstenpakket op de polis vermeld (50 kaarten, 1 rouwauto, standaard kist ed) en houdt u zich daar volledig aan, dan is de verzekeraar meestal ook de goedkoopste uitvoerder. Dan gaat het niet over de kwaliteit van de dienstverlening, alleen om de prijs.

Heeft u een natura uitvaartverzekering?

Dan is het verstandig om u vooraf over de kosten te laten informeren bij de uitvaartondernemer van uw keuze. Deze geeft u graag een offerte van de werkelijke kosten en geeft u inzicht in de uitkering van uw verzekeraar.

Door de branchevereniging BGNU en het Verbond van Verzekeraars zijn over het kiezen van een andere ondernemer dan die van de verzekeraar afspraken gemaakt. Deze afspraken vindt u hier: Protocol transparantie voor uitvaartondernemers en uitvaartverzekeraars

Dit zijn de meest bekende Natura Uitvaartverzekeraars met een eigen uitvaartonderneming:Natura uitvaartverzekering verplicht? Rebel uitvaart Huizen en Almere

  • Dela
  • Monuta
  • Yarden
  • Coöperatie PC Hooft
  • UZ

 

Dit blog is ook verschenen als column van Mijndert Rebel in de Gooi- en Eemlander en Almere Deze Week van januari 2017.