Compleet anders en allebei goed!.

 

waxinelichtjes Rebel uitvaart Huizen AlmereElke week is mijn werk als uitvaartleider compleet anders. Elke uitvaart bespreek je met een andere familie en samen kom je toch tot een geheel eigen uitvaart. Veel elementen van een uitvaart zijn vaak gelijk. Denk aan het feit dat er toch begraven of gecremeerd gaat worden of dat er in 90% van de uitvaarten wel een rouwkaart verstuurd wordt, maar er zijn grote verschillen.

Zo had ik in de afgelopen weken uitvaarten waarin na een mooie rouwdienst, met elkaar in de kerk, een lekkere Indische maaltijd werd genoten in een gezellige sfeer, want het was een mooi leven geweest. Maar ik ben ook bij een uitvaart geweest waar de familie op voorhand al aangaf dat zij er zo tegenop zagen dat het misschien wel gezellig zou kunnen worden als iedereen een kopje koffie aan­geboden zou krijgen na de kerkdienst. Compleet andere insteek en toch voor beide families achteraf helemaal goed.

De eerste familie kijkt terug op een dag waarin mooie herinneringen werden gedeeld. De andere familie wilde vooral stil staan bij het verdriet dat er was vanwege het gemis. Is één van de twee beter? Nee, dat denk ik niet. Hoewel de eerste familie misschien verder is in het rouwproces en al kan terugkijken naar de mooie herinneringen die er zijn aan het leven van hun dierbare. De andere familie bevindt zich nog iets meer in het onder ogen zien van het gemis.

Op voorhand is daarom niet altijd de stijl van een uitvaart in te schatten. Waar de ene familie bij het overlijden van een 90-jarige intens verdriet ervaart is er bij de volgende familie dankbaarheid voor een mooi leven dat gevierd mag worden. Daarom zoeken wij elke keer weer met de familie de juiste toon. Zo kunnen wij daarmee iedere uitvaart uniek en gedenkwaardig maken.

Wilt u ook eens van gedachten wisselen over hoe uw uitvaart passend en uniek kan zijn? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met ons op.

Dit blog is ook als column geplaatst in de Gooi en Eemlander en Almere Deze week van maart.