De kracht van begraven.

Tegenwoordig zijn een kleine 65% van alle uitvaarten in Nederland een crematie. Hiervoor zijn vele redenen te geven, maar de meest ge noemde redenen zijn vooral de hogere kosten van begraven en het niet willen belasten van de nabestaanden met het bezit van een graf. Denk bij het laatstgenoemde aan het onderhouden, verplicht voelen langs te gaan, wel/niet verlengen, etc. En ja, cremeren is vaak iets goedkoper, maar afhankelijk van de keuzes zijn die verschillen soms maar heel klein.

Met het laatste argument over de belasting van nabestaanden heb ikzelf wat moeite. Want er wordt vaak vergeten dat na een crematie er ook as overblijft die een bestemming moet krijgen. Dat kan eenvoudig door te verstrooien op een anonieme plek, maar is dat altijd de juiste keuze?

Voordelen begrafenisBegraafplaats kracht van begraven rust bezinning Rebel Uitvaart Huizen Almere

De kracht van begraven is namelijk dat er een plek is om naar toe te gaan. Een plaats waar je bewust je herinneringen naar boven kan laten komen en letterlijk stilstaat bij het gemis. Daarnaast biedt een begraafplaats ook als park ruimte voor rust en bezinning. Elke dag het graf bezoeken hoeft niet, maar het idee dat er een plek is om heen te gaan geeft vaak al rust. Een bezoekje kan helend en troostend werken omdat je de nabijheid van een geliefde ervaart.

Toch maar niet cremeren?

Pleit ik er voor om niet te cremeren? Nee, dat niet, want dat is persoonlijk. Maar kies je voor cremeren dan zou het goed zijn om ook de behoefte van nabestaanden in het oog te houden.

Voor of kort na de uitvaart zijn die behoeften niet altijd duidelijk, laat daar ruimte voor. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden om (ook na een crematie) een dierbare plek te creëren waar troost uit geput kan worden. Denk aan een plek voor de urn op een begraafplaats bijvoorbeeld een urnennis, urnentuin of urnengraf, maar dat kan ook in de eigen achtertuin of met een assieraad.

Waar ik wel voor pleit? Een toegankelijke begraaf­plaats. Een plek niet alleen voor de families met een graf, maar ook voor anderen die behoefte hebben aan rust, bezinning en gedenken.

Meer weten? Lees hier meer over:
Kosten van een begrafenis
Kosten van een crematie

Dit blog is ook gepubliceerd als column van Mijndert Rebel in de Gooi en Eemlander en Almere Deze Week van juli 2017.