Wat is de laatste verzorging

Afscheid nemen begint met de laatste verzorging. Met de laatste verzorging wordt het liefdevol verzorgen van de overledene bedoeld, voordat deze wordt opgebaard. Het kan fijn zijn om dit zelf te doen, bijvoorbeeld met familie. Samen aankleden, sieraden omdoen. Ook als u het niet zelf wilt doen, kan het waardevol zijn om er wel bij te zijn. Om in stilte te beginnen met afscheid nemen Wilt u er liever helemaal niet bij zijn,dan kunt u erop vertrouwen dat wij de laatste verzorging een respectvolle en zorgzame manier voor u doen.

Waar en wanneer u wilt, kan de laatste verzorging plaatsvinden. Is de dierbare thuis overleden, dan kan de laatste verzorging daar plaats vinden. Op locatie kan ook. U bepaalt zelf wat u wel en niet wilt doen.

Stap voor stap leggen uit wat we gaan doen. Vaak bestaat de verzorging uit: wassen, scheren, verzorgen van het haar en de nagels, aankleden en eventueel aanbrengen van make-up. Daarbij kunnen nabestaanden aanwijzingen geven voor bijvoorbeeld het haar of de make-up. Ook sluiten we voorzichtig de ogen en mond.

Zo verzorgen we op een respectvolle manier we de overledene. We zien vaak dat herinneringen aan de dierbare naar boven komen tijdens de laatste verzorging. Deze herinneringen zijn mooie verhalen waardoor wij een beetje kennis maken met de overledene en de nabestaanden.